Силвена Роу споделя в студиото на "Тази сутрин" какви храни можем да приемаме, за да се предпазим от коронавирус и да подсилим имунната си система.

"В България сме заобиколени от много полезни храни. През зимата е много важно да се ядат туршиите. Всички възпаления започват от червата. Имаме чудесна зимнина - кисело зеле, кисели краставички, кисело мляко, кефир. Чесънът също е много важен."

Кулинарката говори за важната комбинацията от пробиотици и пребиотици.

"Храни като сьомга, бадеми, кромид, банани също хранят нашия чревен тракт. Така засилваме нашата имунна функция. Това са нормални български храни, които дори не са скъпи!

Намерете хубаво чисто кисело зеле и го яжте цяла зима, това ще увеличи полезните бактерии в организма. Кефирът, който е сходен на айряна, също е много полезен."

Силвена Роу даде съвети и как да се направи кефир в домашни условия.

"Много е важен и бъзът. Доказано е, че той има антивирусен ефект против настинка, а сега казват, че е полезен и против коронавируса. Не е доказано, но има интересни мнения по въпроса. Аз също пия всеки ден по малко, за да засиля имунната си система."

Силвена Роу дава съвети и за билките.

"Направете си чай от розмарин, от салвия, вместо да пиете черен чай. В салатите слагайте зеленчуци, но и билки. Ако са сухи - сварете чай. Те успокояват и предпазват от цитокиновата буря, която е най-опасната при коронавируса."

Важно е да не се предозира със средствата за стимулиране на имунната система. 

"С храна не можеш да предозираш. С добавки - да. Но с храна - не. Това е истинското лекарство за света!"

Елеминирайте бялата захар от вашето меню - призова кулинарката. "Доказано е, че бобът действа антисъстаряващо. Всеки втори ден аз си правя бял фасул. Месото също трябва да се ограничи. 1 грам месо на 500 грама от вашето тегло трябва да се приема. Няма нужда от повече."

Кулинарката посъветва хората да избират качествена и чиста храна, като отбеляза, че и сънят е особено важен за нашето здраве. Трябва да се спи не по-малко от 7 часа за силна имунна система.

Цялото предаване гледайте на btvplus.bg.