Изследване открива нови доказателства, че частиците от замърсения въздух могат да проникнат в плацентата на майката и потенциално да достигнат плода в утробата, което повишава възможността от бъдещи здравословни проблеми за новороденото бебе.

Изследователите откриват, че когато бременните жени вдишват въздух, замърсен със сажди - частици от изгарянето на изкопаеми горива (като например от автомобили с дизелови двигатели или изгаряне на въглища), вредните частици могат да си проправят път от белите дробове до плацентата на майката и да достигнат директно плода в утробата.

Мръсният въздух и преди това е бил свързван с повишени аборти, преждевременни раждания и ниското тегло на новородените бебета, като резултат от въздействието на замърсяването върху майката, пише CNN.

Въпреки това, плацентата - временен орган, който възниква по време на бременността и се прикрепя към утробата, позволявайки на кислорода и хранителните вещества да преминат от кръвоснабдяването на майката към плода през пъпната връв, по-рано се смяташе за "непроницаема бариера".

Проучване от миналата година обаче бе първото, което предположи, че това не е така, след като в плацентата на пет бременни жени във Великобритания бяха открити замърсители.

Сега новото изследване на учени от университета на Хаселт е изследвало 25 непушачки, които са родили в белгийския град. Веднага след раждането изследователите са изследвали плацентите на жените от страната, която е обърната към плода. Там изследователите откриват, че са се натрупали сажди. На колкото повече замърсен въздух със сажди са били изложени жените по време на бременността, толкова повече сажди са били открит в плацентата им.

Снимка: iStock

Саждите се образуват от редица източници - автомобили, електроцентрали, горене на биомаса и въглища в домакинствата, керосинови лампи и опожаряване на земеделски земи в селското стопанство.

Проучването предупреждава, че са необходими още изследвания, за да се покаже дали веднъж попаднали в плацентата, саждите могат да стигнат директно до плода. Но резултатите от изследването доказват, че плацентите всъщност позволяват частици като саждите да преминат, осигурявайки "убедителни доказателства" за тази теория.

Това е най-новото изследване относно връзката между замърсяването и бременността - доклад от 2017 г. също открива, че изгорелите газове и сажди от пътния трафик в Лондон могат да причинят ниско тегло при новородените бебетата. Проучване от 2018 г., също проведено в Лондон, достига до сходни резултати с изследването на университета на Хаселт - но съставът на частиците не е бил идентифициран и изследователите са можели единствено да спекулират, че частиците от замърсяването са въглеродни.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Nature Communications".