Знаете ли, че когато спим, мозъкът работи най-много. Лягаме си, уж да починем, а всъщност най-важният орган на тялото ни започва усилена работа. През това време той управлява спомените ни - подрежда си спомени и ги премества в дълговременната зона на паметта. Изследванията показват, че женският мозък в с около 100 грама по-лек от мъжкия. Това, разбира се, не означава, че жените са с по-малък умствен капацитет. Разликата идва от факта, че жените използват предимно предния дял на мозъка си, който отговаря за емоциите, докато при мъжете по-активна е логическата мисъл. Най-тежкият женски мозък е 1 565 грама, а най-тежкият мъжки – 2 049 грама.

Мозъкът е онази част от човешкото тяло, която не спира да еволюира. Ето защо все по-често се появяват случаи в съвременността на деца в ранна възраст, които демонстрират по висок коефициент на интелигентност, отколкото всепризнати гении като Айнщайн например.

Пранав Веера в на 6 години, когато попълва тест за интелигентност на Менса и има резултат от 176 точки. На тази възраст той знае наизуст няколко речи на президентите на САЩ, казва азбуката отзад напред, може да каже какъв ден от седмицата е било определена дата, като върне до 2000 година. Пранав има и страхотна фотографска памет. Мечтата му е да стане астронавт.

Джейкъб Барнет е на 12 години, когато на теста за интелигентност и има резултат от 170 точки. Когато е на 2 години, му е поставена диагноза аутизъм. Оказва се, че неговият мозък просто функционира на по-високо ниво, отколкото това на връстниците му. Като дете винаги носи шапките си с козирката, обърната назад. Днес той посещава колеж с усилено изучаване на математика и астрофизика. Мечтата му е да стане професор по математика и да напише нови учебници за тази дисциплина.

Лидия Себастиян постига резултат от 162 точки на теста на Менса, което предполага, че има по-висок коефициент на интелигентност от добре известни гении като Алберт Айнщайн и Стивън Хокинг. С този резултат Лидия влиза в групата хора, които са на върха според резултатите от теста, а тези хора са едва 1% от попълнилите го изобщо. Хората, които се счита, че са с висок коефициент на интелигентност, са с резултати 148.
Лидия все още не е съвсем сигурна с какво иска да се занимава, когато напусне училище, въпреки че математиката й е любимата наука.