Няма как да предпазим децата си от трудностите в живота. Най-доброто, което можем да направим за тях е да ги научим да устояват на разочарованията, да бъдат гъвкави и адаптивни в житейските ситуации.

Гъвкавостта е способността да се адаптираме, да преодоляваме или да се възстановяваме след неприятности, травми или значителен стрес.

Макар че намеренията ни често са насочени към отглеждането на щастливи деца, щастието подобно на тъгата е преходно.

Едно от най-важните умения, на които родителите трябва да научат децата си, е как да устояват на трудностите в живота, твърдят последни психологични изследвания.

Умението на един човек да се връща към стабилно, емоционално и здравословно състояние след сблъсък с трудности, включва и способността му за личностен растеж и трансформация, произтичащи от предизвикателните преживявания.

Устойчивостта обхваща психологически, емоционални, социални и физически аспекти. Ето три начина да научим децата си да устояват на трудностите, които им поднася живота:

НАСЪРЧАВАНЕ НА ЕФЕКТИВНАТА КОМУНИКАЦИЯ

Снимка: Canva

Възпитавайки у децата си здравословно общуване от ранна възраст, те по-лесно развиват силни комуникационни умения, което им позволява да изразяват себе си по-лесно и да взаимодействат ефективно с другите, когато пораснат. Можем да научим детето си да бъде умел комуникатор, като му помогнем в разбирането на собствените му чувства и емоционална саморегулация. 

Давайки приоритет на щастието, сме склонни да възприемаме всичко различно от него като отрицателна емоция, която трябва да поправим на всяка цена. Това води до изключителен стрес, тъга или друга негативна емоция, която ни кара да се чувстваме объркани и безпомощни.

Когато редовно питаме децата си как се чувстват, им помагаме да идентифицират емоциите си, развиваме у тях здравословни умения за справяне с негативните чувства и правилното им комуникиране. 

Това личностно осъзнаване не само възпитава съпричастност, но развива способността им по-лесно да регулират емоциите си, да създават значими взаимоотношения и да разговарят по трудни теми, което им помага да получат социална подкрепа. 

ВЪЗПИТАВАНЕ НА РУТИНА И ГЪВКАВОСТ