Ето десет неща, които НЕ бива да правите. Вашият компас в бурното море на живота, който ще ви помогне да стигнете до брега.

1. Да не бъдете себе си

Какво означава да бъдете истински? Да говорите открито и да знаете кога да слушате. Ако сдържате част от мислите си, страхувайки се от ответната реакция, значи не сте напълно себе си. Мислете за енергията, която губите при взаимоотношенията си с другите. Тя трябва да е колкото може по-малко.

2. Да оставяте на други взимането на важни житейски решения

Не са малко случаите, когато хората завършват гимназия и дори университет не по личен избор, а по вкуса на родителите. Затова изразявайте свободно желанията и плановете си за бъдещето. Добрата комуникация е важна през целия живот.

3. Да сте неосведомен и неподготвен

Няма как в днешния свят човек да живее и да успее, без да се интересува какво се случва. Необходимо и да се мисли малко в аванс. Ще дадем пример с храната – ако започвате да готвите едва когато сте гладен, едва ли ще имате време за някое по-хубаво ястие.

4. Да се ображдате с негативни хора

Избягвайте хората, които ви причиняват стрес. Ако смятате, че има смисъл, опитайте се да говорите с тях. Ако не, просто сте отдръпнете.

5. Да нямате личностно израстване

Когато направите грешка и някой ви я посочи, не преминавайте в защита, а се вслушвайте в препоръките. Опитайте се да намерите решение и да извлечете максимална полза от урока, който грешката ви поднася.

6. Да се предадете

Правете си почивки. Ако трябва, замразете за кратко някакъв проект, но не се отказвайте от поставените си цели. Това важи не само за работата, но и за хобито ви, взаимоотношенията ви с другите и т.н.

7. Да обмисляте прекалено много нещата

Не е нужно да обмисляте прекалено дълго нещата. Това е проява на нерешителност. Поемете въздух и действайте.

8. Да не слушате сърцето си

Ако правите добро на другите, ще се чувствате много по-добре. Ако казвате истината, също. Просто е, но точно затова и много ефикасно.

9. Да отлагате всичко за утре

Живейте и действайте в настоящето. Работете нещо, което харесвате. Живейте с хора, които обичате. Да мислите постоянно за друго място и други хора е пагубна философия.

10. Да сте непродуктивен

Старайте се винаги да създавате нещо (това включва и деца). Бъдете креативни. Помислите какво би ви доставило удоволствие. Например да засадите дърво, да направите маса за двора на вилата, да направите колаж от снимките на детето ви и т.н.