Изследователи от клиниката "Майо" са установили, че антибиотиците, прилагани при деца на възраст под 2 години, са свързани с редица продължителни заболявания или състояния - вариращи от алергии до затлъстяване, съобщава "Медикъл Експрес".

Използвайки здравни данни от Rochester Epidemiology Project, изследователско сътрудничество за здравето на населението на Минесота и Уисконсин, изследователите са анализирали данни на повече от 14 500 деца. 

При около 70% от децата е било проведено поне едно лечение с антибиотици за заболяване преди 2-годишна възраст. Децата, при които са били прилагани множество антибиотични лечения, са по-склонни да имат редица заболявания или състояния по-късно в детството, установява изследването.

Видовете и честотата на заболяването варират в зависимост от възрастта, вида на лекарството, дозата на медикамента и броя на дозите му. Съществуват известни различия при момчетата и момичетата. 

Състоянията, свързани с ранната употреба на антибиотици, включват астма, алергичен ринит, проблеми с теглото и затлъстяване, хранителни алергии, хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието, цьолиакия и атопичен дерматит. 

Авторите на изследването предполагат, че въпреки че антибиотиците могат да повлияят временно на микробиома - колекцията от микроби в организма, това може да има дългосрочни последици за здравето.

Снимка: iStock

"Искаме да подчертаем, че това проучване показва асоциация, а не каузалност (причинно-следствена връзка) за тези състояния", казва ръководителят на изследването д-р Нейтън Лебрасьор.

"Тези открития предлагат възможността да бъдат направени бъдещите изследвания, за да се определят по-надеждни и по-безопасни подходи по отношение на времето, дозирането и видовете антибиотици за деца в тази възрастова група", допълва изследователят от клиниката Майо.

Освен по отношение на мултирезистентността, повечето педиатри смятат, че антибиотиците са безопасни за децата. Резултатите от това изследване обаче посочват рискове.

Изследователите също така казват, че крайната цел е да се осигурят практически насоки за лекарите относно най-безопасния начин за използване на антибиотиците в началото на живота на едно дете.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в Mayo Proceedings.