Ако някога сте се чудили дали има и други фактори за интензивното потене, освен високите температури... Ето няколко необичайни заподозрени за нелицеприятните петна под мишниците ни:

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosГорещи кофеинови напитки

Първа среща с потенциален избраник на сърцето ви – в кафене? Препоръчваме ви да изберете ледена, безкофеинова напитка, вместо доброто старо капучино. Ако се чудите защо, отговорът е много лесен: кофеинът стимулира централната нервна система, активира потните жлези и колкото повече от него поемате, толкова повече вода отделяте. Нещо повече – фактът, че напитката ви е гореща, ще нажежи допълнително тялото ви и ще ви поизпоти. Предното важи и за чая, а и изобщо за всички топли течности, така че – внимавайте.

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosСинтетични материи

Не е никак добра идея да носите дрехи от полиестер или акрилен в горещините. Ще започнем по-отдалеч: главната причина да се потим по принцип е, че по този начин тялото се опитва да се охлади и да свали температурата си. Синтетичните тъкани пречат на потта да се изпарява, което пък има точно обратния на желания ефект -  жлезите започват да работят още по-усърдно, защото тялото ви се грижи за това то да не прегрява. Решението е просто - придържайте се към памучни или копринени материи, за да не пращате грешни сигнали на мозъка и той да си мисли, че е в Сахара. Единствено изключение могат да са спортните екипи - те са синтетични, но са произведени така, че да оставят кожата да диша.

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosЛюто

Да си поръчате блюдо с люти чушки може и да звучи апетитна идея, но вероятно не много след първата хапка потни капчици ще започнат да се стичат по тялото ви. Всъщност мозъкът ви реагира на пикантния вкус – той „мисли”, че тялото ви има нужда да се охлади, затова вкарва потните ви жлези в работен режим. Не всеки реагира по един и същи начин на лютото, но ако сте от тези, които се потят от него – избягвайте го.Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosАвтобронзанти и мляко за тяло

Случвало ли ви се е да се намажете с олио против слънчево изгаряне и веднага да се изпотите? Не, не е задължително да е заради жегата… Мазилата от този тип създават защитна стена, която пречи на кожата да се поти, което пък ви кара да се чувствате по-сгорещени от обикновено и следователно – произвеждате повече пот. Тя излиза "на бял свят" през жлезите в кожата, затова, когато ги блокирате, ги карате да работят извънредно. Все пак е по-добре да се поизпотите, отколкото да се печете без защита.

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosПМС

При някои жени нивата на естрогена падат толкова ниско в дните преди да им дойде, че е много възможно да ги облива поредица от горещи вълни. Макар това да е по-вероятно да се случи при дамите, навлизащи в менопауза, може да стане и при онези, които просто имат ниски хормонални нива. Може ли да се избегне? Да. Някои противозачатъчни могат да помогнат, но най-добре е да се консултирате с вашия лекар, който би трябвало да ви даде необходимия съвет за справяне с неприятната ситуация.


Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosАлкохол

Виждали сте онзи мъж в бара: червенобузест, блузата му е подгизнала, но нещо ви подсказва, че това не е, защото е изсипвал питиета върху нея... Експертите твърдят, че алкохолът ни разгорещява, благодарение на процес, наречен васодилатация – кръвоносните съдове се разширяват, темпертаурата се повишава и вследствие на това мозъкът дава нареждане на потните жлези, че времето да ни охладят е настъпило. Ако има как ограничете приема на алкохол в горещините - по принцип се препоръчва жените да пият не повече от едно питие на ден. Може да пробвате и следния коктейл – равни части вино и сода - с това в чашата ще можете спокойно да си пиете, но без потните странични ефекти.

Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosЦигари

Никотинът променя нивата на хормоните, влияе на кожата и мозъка. Повишава кръвното налягане, причинява сърцебиене и вдига температурата. Всичко това отприщва... ами, усилено потене. За съжаление спирането на цигарите също ви поизмокря, но това е само временен страничен ефект (продължава около 2 седмици или по-малко) и според експертите си заслужава усилието.Снимка: Thinkstock/ Guliver PhotosЛекарства

Може и да не ви е минавало през ума, но е твърде възможно лекарствата, които лекарят ви е предписал, да ви изпотяват. Най-често заподозрени са таблетките за регулиране на кръвното налягане, антидепресантите, някои хапчета за диабет… Не е напълно ясно как всички лекарства влияят на интензивността на потенето, но ако дневната ви доза шарени таблетки кара потните ви жлези да работят на високи обороти, поговорете с лекаря си – възможно е да има вариант да превключите на други – с различна марка, или просто да смените дозата.