Правилният детокс освобождава тялото от натрупаните токсини и значително повишава имунитета, правейки организма по-издържлив през зимния сезон. Пост и детокс обаче са две различни понятия и често пъти постещите не постигат желания детокс ефект.
Има и хора, които избират да постят, за да отслабнат, но в голям процент от случаите постигат точно обратното. Причината е, че растителната храна е предимно въглехидратна, а един от най-сигурните начини за качване на килограми е небалансираният прием на въглехидратни храни. Иначе казано отслабването при пост изобщо не е гарантирано.
Ето защо тази година ви призовавам да направите един различен пост! Пост за пречистване на сетивата! Пост за освобождаване от вредни навици! Пост за практикуване на осъзнато хранене!

На кого е нужно всичко това?
Всеки човек, който живее динамично и под стрес, консумира закупена от магазина храна, храни се набързо и в движение, не усеща истинския вкус на храната, не храносмила добре, страда от киселини, подуване, тежест в корема и запек, има здравословни проблеми или иска да промени фигурата си.

Смисълът е:
•    Да изчистите телата си от псевдо-храната, продукт не на природата, а на индустриалната хранително-вкусова промишленост.
•    Да си припомните истинския аромат и вкуса храната.
•    Да се научите да се храните осъзнато.

Модерната хранително-вкусова промишленост променя до неузнаваемост растителната храна, третира с антибиотици и хормони животинските продукти и създава синтетични подобия на храни като маргарина и другите транс-мазнини, като натриевия глутамат и всички фиксове и бульони, като аспартама и останалите изкуствени подсладители. Тези псевдо-храни са непознати на нашето тяло. То не ги открива в архива на своята еволюционна памет. Не знае как да ги преработва, какво да усвои от тях и какво да изхвърли. Организмът се затлачва с ненужна и токсична химия.


Колкото и да се гордеем с интелектуалния си напредък, във физиологично отношение не сме еволюирали съществено спрямо нашите прародители. През последните 40 000 години човешкият геном се е изменил с 0,01%. Тялото ни е същото като на древния човек, а този човек се е хранил основно с диворастяща храна, улов на диви животни и риба, ядки, семена. Менюто му е било предимно сурово и рядко е включвало повече от една-две различни храни наведнъж. Захарта му е била напълно непозната, както и зърнените храни, тестените изделия и алкохола.

В днешно време трапезата ни е отрупана със всевъзможни храни. Храним се по три пъти на ден, а между храненията често си похапваме нещо допълнително. Традиционното хранене е тристепенно и непременно завършва със сладък десерт. Всяко блюдо е комбинация от дълъг списък продукти. Готвената храна преобладава. Късната вечеря, малко преди лягане, е обществена норма. Всичко това натоварва изключително метаболизма и той се задъхва.