Подаграта е метаболитно заболяване, при което се повишава пикочната киселина в кръвта. От това се създават условия за образуване на кристали от пикочна киселина и урати, които могат да се натрупват в меките тъкани и да увредят ставите, сърцето и бъбреците. Както всяко метаболитно заболяване, в лечението на подаграта основно място заема спазване на строго специфична диета и промяна в стила на живот. Острите пристъпи са придружени със силни болки, за които се налага и медикаментозно лечение и с лекарства, регулиращи нивото на пикочната киселина като цяло.

 

Нов стил на живот за хора със заболяването подагра:

Спиране на редовната консумация на алкохол.

Отказване от тютюнопушенето.

Редуциране на теглото.

Изграждане на стресоустойчивост.

Ежедневна физическа активност, ако работата е в седяща поза.

 

Храните, които НЕ трябва да присъстват в менюто на хора с подагра:

Тлъсти меса и мазни риби, дивечово месо, телешко месо, рибни и месни консерви, субпродукти (черен дроб, мозък, бъбреци, чревца) 

Сини сливи и патладжани

Стар фасул и леща

Масло, мас, маргарин

Спиртни напитки

Забранява се пържената храна и панировките.

 

Полезни храни за хората с подагра:

Мляко и млечни продукти

Тестени изделия – спагети, макарони, фиде, юфка

Нетлъсти риби и месо без телешко

Всички плодове и зеленчуци без сини сливи и патладжани се препоръчват неограничено.

Готвената храна трябва да се приготвя чрез варене, на пара, печене или задушаване.