Ноктите наистина са отражение на здравето. Някои дерматолози биха могли да кажат какво е цялостното здравословно състояние на даден човек, само като разгледат ноктите му. Тук не става въпрос за третираните ноктите с некачествени лакове и агресивни лакочистители, нито за травматичното увреждане. Основната функция на ноктите е да предпазват краищата на пръстите от увреждане и да им придадат опора. Ако сте забелязали определена промяна в ноктите си, проверете какво може да означава това.

Деформирани нокти

Нокти, които се цепят вертикално или хоризонтално, са признак за липса на витамини от В групата. Както и за някои чернодробни заболявания, желязодефицитна анемия, непълноценно хранене.

Меките и белещи се на пластове нокти са индикатор за хиповитаминоза и авитаминоза, а може да са симптом и на заболяване на щитовидната жлеза, дерматит и артрит.

Хлътнали в центъра нокти има при дефицит на желязо.

Изпъкнали нагоре нокти (като часовниково стъкло) е обезпокоителен признак, особено в съчетание с удебелени пръсти като барабанни палки, което говори за тежки хронични белодробни и сърдечни болести.

Хоризонтални ръбове могат да се образуват след много висока температура и продължително боледуване. В тези случаи временната дисфункция, що се отнася до растежа на ноктите, води до образуването на напречни линии, т. нар. линии на Бю.

Вдлъбнатини с червеникаво-кафеникав цвят и разръфани, разцепени краища на ноктите се появяват от недостиг на витамин С, фолиева киселина и белтъци.

Продължава с промяна в цвета на ноктите>>>

Промяна в цвета на ноктите

Нормалните, здрави нокти са розови на цвят и с гладка повърхност. Всяко отклонение от този вид показва някаква липса в организма.

Ако се появи черно, зелено или жълто оцветяване под ноктите, това е основен знак за наличието на гъбична инфекция. В по-редки случаи жълтите нокти може да издават сериозни заболявания като псориазис, болест на белия дроб, тежко заболяване на щитовидната жлеза.  

Червеникави линии в основата на ноктите могат да са индикатор за заболяване на съединителната тъкан.

Белите точици по ноктите често се причиняват от някакви травми. Истината е, че те са безвредни и не са индикатор за витаминозен дефицит.

Синкав оттенък на ноктите индикира недостиг на кислород в организма. Някои сърдечни проблеми и заболявания на белия дроб като емфизем се свързват със синкав оттенък на ноктите.

Посивяване или потъмняване на ноктите се наблюдава при алергии.

Когато ноктите са прекалено бледи, възможно е това да бъде признак за анемия, заболяване на черния дроб, сърдечна недостатъчност, недостиг на хранителни вещества.

Ако ноктите са не просто бледи, а бели, а в краищата по-тъмни, може да са признак на хепатит.

Бели нокти, крехки и чупливи, а нокътят е наполовина бял и наполовина розов се свързва с бъбречно заболяване.

Грижи за ноктитe

Ноктите издават нашето самочувствие, говорят за стила ни на живот и качеството на нашето здраве. Много добър хидратант за ноктите е зехтинът. Масажирайте пръстите си и ноктите със зехтин веднъж или два пъти на ден. Мажете кожичките около ноктите с мед за около 20 минути. Ако имате чупливи нокти, за заздравяването им правете ваничка със сусамово олио, в която да потопите пръстите си за 15-20 минути. Носенето на домакински ръкавици е задължително по време на работа с препарати. Ноктите се състоят от същия „материал“, от който и косата. Това означава, че всички хранителни съставки, които са полезни за косата, са полезни и за ноктите.

СВързана статия: