Често може да срещнете определение за кивито – плодът на здравето. Достатъчни са 150 мл прясно изцеден сок от киви, за да се възстанови човек след тежко физическо усилие. По съдържание на витамин С американски учени подреждат кивито сред първенците  - лимоните и шипките. То е богато и на лутеин, който предпазвa зрението и помага за абсорбиране на вредната ултравиолетова светлина, като предотвратява дегенерацията на макулата на окото. Витамините и лутеинът имат мощен антиоксидантен ефект като възстановяват тъканите и ги предпазват от процесите на стареене.

Наскоро проведен експеримент върху 54 доброволци, разделени на 3 групи показва, че участниците, които хапвали по 2 кивита на ден не се оплаквали от умора и нямали депресивна нагласа в сравнение с другите две групи. Естественият извод е, че редовната консумация на киви повишава доброто настроение и кара човек да се чувства свеж през целия ден. Достатъчно е да се изяждат два броя от плода за да се възстанови психическата сила и устойчивост. 

Фибрите от месестата част и семките на кивито засилват дейността на храносмилателната система и регулират изпразването на червата. Детоксикиращият ефект намалява риска от сърдечни и съдови заболявания, рак на дебелото черво и хемороиди.

Разнообразни комбинации с киви 

В плодовата салата с ябълки и банан зеленият плод е красиво и полезно присъствие.

Добре се съчетава с краставици и варена царевица. Тези салати помагат за редукция на теглото и подобряват настроението. 

Мюсли с парченца киви се превръща в супер закуска.

Наредени кръгчета киви с цели орехови ядки и канела на прах са чудесна следобедна закуска.

Крем Будуик с киви е вкусен диетичен десерт.

 

За приложението на киви в домашната козметика прочетете в следващата статия: