Наскоро имахме гости и бях приготвила зелена салата с нар, райска ябълка и слънчогледови семки, с вкусен портокалов дресинг. Гостите бяха скептични към салатата със супер храни, но накрая я похвалиха и признаха, че обичат нар, но не го купуват, защото е много трудоемко да се почиства.

Тук ще споделя няколко от ценните качества на нара, а след това ще ви припомня и лесен начин за почистването му, за да му отредите заслужено място в менюто си.

Червените плодове се ценят заради вкуса и качествата им от древни времена. Нарът е считан за елексир на живота, извор на плодовитост, както и за ценен афродизиак.

Много клинични проучвания доказват качествата му, така че можем да се опрем както на практиката на дедите ни, така и на съвременните методи за изследване на качествата на полезните продукти.

Нарът съдържа специфично вещество, наречено пуникалагин – то има позитивно влияние върху кръвоносните съдове и сърцето. Най-вероятно е в основата на впечатляващите резултати при хора, страдащи от повишени нива на холестерол и сърдечносъдови заболявания. Сокът от нар се предписва за понижаване на кръвното налягане и редуциране на лошия холестерол и холестеролните плаки. Едно интересно изследване показва, че консумацията на сок от нар в продължение на година, може да намали плаките до 30%. Имайки предвид, че това средство е достъпно и вкусно, всеки би могъл да опита. Неслучайно все повече магазини продават малки бутилчици сок, а компаниите за добавки се надпреварват да създадат по-лесно усвоими добавки на основата на нар.

Големи са надеждите и в областта на раковите заболявания – нарът доказано може да ограничи развитието на рак на гърдата, простатата, дебелото черво. Друга област на изследване са психичните разтройства – фитоелементи в нара въздействат на серотониновите рецептори и спомагат за повишаване на настроението и концентрацията при хора с депресия.


Нарът съдържа солидни количества витамин С, фолиева киселина и витамин К. Ролята на витамин К става все по-ясна и можем да преположим, че позитивните ефекти на нара при остеопороза се дължат на взаимодействието между витамин К, калций и витамин D. Редуцирането на артериалните плаки, за които вече разказах, отчасти се дължи на този витамин.

В Аюрведа, древната наука за здраве, нарът се препоръчва при слабост, безплодие, проблеми с венците, простудни заболявания, температура.

Нарът се консумира самостоятелно - суров, прибавен към салати, сосове, десерти и под формата на сок. В Азия много често се ползва и за марината на различни меса – за аромат и крехкост.

Несъмнено най-неприятната част от хапването на нара е, че цялата кухня се изпръсква със сока му, докато отделяте семенцата от вътрешността. Можете да си спестите това неудобство със следния метод: за да почистите нар, напълнете голяма купа с вода. Разрежете на две половини. Потопете едната под водата и разчупете кората. Започнете да изронвате зрънцата – те ще падат едно по едно. Белите люспи ще изплуват на повърхността и лесно ще ги отделите. След като прецедите водата ще имате чисти и лесни за използване зрънца, които да сложите в салати и десерти.

Със съдействието на www.artofrealfood.com