Никой не иска преждевременно да се прости със своята подвижност, която е признак на младостта. Затова човек трябва повече да се движи. Няма нищо по-добро от гимнастиката прешлените да заемат правилното си място, хрущялите да нарастват и да са пластични, а дългите кости да получават повече кръв и кислород. От практикуване на упражнения се развива по-добра координация на движенията и човек се предпазва от падане и чупене на костите.

Препоръчителна е умерената физическа дейност около 30 минути всеки ден

Разнообразявайте тренировките. Правете упражнения за изразходване на енергия срещу съпротивление чрез каране на велоергометър и избутване на тежести. Редувайте приятни и несъвсем приятни за изпълнение движения. Загрявайте със стречинг и не бързайте. Не се престаравайте. Нали искате да се раздвижите, да намалите стреса и да подобрите настроението си.

 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Упражненията категорично помагат за укрепване на костите. Благоприятстват цялостната обмяна на веществата. Ходете пеш, бягайте, танцувайте, карайте колело, правете упражнения с уреди. Вместо асансьор, използвайте стълбите.

Тренировките засилват гръбните мускули и стабилността на гръбначния стълб, което е много важна част от профилактиката за всички оплаквания от болки в кръста и шията.

Чрез физическата активност се подобрява пластичността на междупрешленните дискове и се предотвратяват артрозните изменения.

Съкращението на различните мускулни групи води до по-добро хранене на костната тъкан и снабдяването й с кислород, и по този начин костната обмяна се подържа в равновесие.

В офиса по-често ставайте, променяйте позата или се разхождате из стаята. Изобщо смяната на седналото положение с изправено е много полезна за гръбнака. 

Разбира се освен физическа активност здравината на костите се поддържа чрез приема на фитоестрогени (растителни съставки с естрогеноподобно биологично действие) и храните, съдържащи калций.