76% от включилите се в анкета за здравословното хранене смятат, че закуската е най-важното хранене за деня. Въпреки това едва 37% от тях закусват всеки ден. Като основна причина е посочена липсата на глад сутрин. И вие ли сте от тях? А замисляли ли сте се защо. Може би прекалявате с храната вечер? Това е най-честата причина, поради която не усещаме глад сутрин и не зареждаме организма си с гориво за добър старт на деня. Или пък просто нямате време? И бързате към работа, дъвчейки в движение?

Закуската неслучайно е наричана най-важното хранене за деня - чрез нея събуждаме метаболизма и осигуряваме на организма всички необходими хранителни вещества, за да изпълняваме с енергия всекидневните си задачи. Българите приемат прекалено много наситени мазнини и недостатъчно полезни есенциални мазнини – каза доц. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика.

Знаете ли, че…
Ненаситените мазнини, които са предимно от растителен произход, са полезни мазнини. Есенциалните мазнини са сред тях. Това са единствените мазнини, които тялото не може да произведе само, а наистина се нуждае от тях. Полезните мазнини помагат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Есенциалните мазнини (Омега 3 и Омега 6) са много важни и за нормалното развитие и растеж на децата.

Кулинарният блогър Сандра Алексиева  и диетологът д-р Мария Николова демонстрираха  как да си приготвим вкусна и пълноценна закуска със здравословни и пресни продукти само за няколко минути.

Кулинарният блогър Сандра Алексиева и диетологът д-р Мария Николова

Вижте предложенията за пълноценна и здравословна закуска>>>