Женската сексуалност се определя от нивото на половите хормони. Повечето сексуални проблеми имат в основата си психологична природа. Загубата на либидо може да засяга личността или връзката с партньора. Въздържайте се от твърде много интелектуално анализиране на секса. Психотерапия и консултация със сексолог би била полезна. 

Половите хормони предизвикват в жената желанието за интимна близост. Спадът в производството им може да създаде проблеми с либидото. Изсъхване на влагалището, принуждават жената да отказва на партньора си интимна близост. 

Вагинитът, възпаление на влагалището, може да понижи желанието за секс.  

Алкохолът потиска централната нервна система и също намалява желанието.

Временно загубеното сексуално желание може да се дължи на стрес и безпкойство. Промените в настроението оказват влияние и жената не е способна да отговори пълноценно при едно полово общуване.

 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Не е твоя грешката
 

Интимната обстановка е разковничето

Масажът, направен от любимия е благотворен. Ароматична вана с есенции от иланг-иланг, пачули, нероли, жасмин, кардамон, ветивер (според личните предпочитания) е добро начало преди да пристъпите към интимности.

Осигурете си време да бъдете заедно - нежен разговор, слушане на приятна музика без никакви предварителни очаквания. Просто бъдете заедно. Изграждайте доверие и хармония. Активирайте вашенто съзнание за ” тук и сега”.

 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Въздействат ли есенциите върху ума
 

Крайъгълният камък на доброто самочувствие и здраве на жената е балансираното хранене.

Например боровинките укрепват артериалните стени и забавят стареенето на епитела. Червените меса намаляват риска от анемия и са необходими за половата система. Консумацията на зеленчуци и ленено семе, заради фитоестрогена лигнан, намаляват опасността от проблеми с хормоналния метаболизъм. Пуешкото месо осигурява аминокиселината триптофан срещу депресията.

Серотонинът поражда чувство за благополучие и повишава настроението. В банани, ананас, авокадо, фурми, домати се съдържа серотонин, който в стомаха предизвиква реакции, които наподобяват действието на мозъчния серотонин.

 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Храните, които променят настроението

Промяна в концентрацията на женските хормони естроген и прогестерон предизвиква поредица от хормонални дисбаланси, сред които намаляването на ендорфини (хормоните на удоволствието). Да се добавя витамин В6, особено ако се вземат орални контрацептиви, защото тогава се уверичават нуждите от витамин В6 и магнезий.

Още по темата: 

За избора на противозачатъчни