Повечето хора са предубедени към думата „хипноза”, защото си представят хипнотизатора като човек, размахващ ръчен часовник, а хипнотизирания - като субект с празен поглед, който прави всичко, което му се казва.

Това може да е всъщност не съвсем правилно. Заради такива абсурдни представи, базирани на холивудски трилъри и екшън комедии, много хора никога не се докосват до света от възможности, който хипнозата може да им открие.

Факт е, че хипнозата се използва за лечение още от древността. Прилага се от десетилетия официално и в медицината - за преодоляване на редица проблеми и връщане на спомени.

С помощта на хипноза се преодоляват зависимости; замества упойката при операции; лекува фобии и страхове; връща спомени от миналото; освобождава от травми и дълбоко потиснати емоции, които ни разболяват. И въпреки широкото приложение на хипнозата, което я превръща в невероятно ценен инструмент по пътя към човешкото здраве, себепознание, личностна реализация и свобода, холивудските филми могат да бъдат много убедителни, а предубежденията ни да попречат на пътуването към самите нас.

Първата стъпка е да оставиш това, което си мислиш, че знаеш за хипнозата и да си дадеш шанс да разбереш какво е наистина.

Моите лични приключения в света на хипнозата започнаха с голяма доза недоверие, предубеждения и скептично отношение към това какво и точно как се случва по време на сеанса. От друга страна имах немалки очаквания по отношение на потенциала на човешкото съзнание и до неограничените възможности (и преживявания), заключени в него. С други думи – отношението ми преди курса беше амбивалентно. Колкото и да бях чела, истинското разбиране дойде от личното преживяване – когато се запознах на практика и от първо лице преживях това пътуване към вътрешния свят.

Любопитството ми да разбера какво точно е хипнозата и как работи, ме заведе в Инсайтинг център, където се записах на курс по хипноза при Д-р Димитър Тенчев – психотерапевт с дългогодишна практика и вдъхновяващ ментор по пътя към себепознанието, свободата и потенциала на личността. Този практически курс вдъхна яснота не само към понятието хипноза, но към мен самата и живота ми. Пред мен се отвори цял един свят от възможности и потенциал.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos


Вдъхновяващите лекции за реални случаи от практиката, доказващи силата да променяме живота си и практикума, в който лично се уверихме в това, направиха обучението неповторимо за всеки един от нас.

Хипнозата е инструмент, с който се грижим за вътрешния си свят – освобождаваме излишното и болното; откриваме това, което ни носи хармония и свобода.

Откакто се помня ме вълнуват въпросите за човешката душа - от силата да лекуваме емоционалните си рани, да живеем пълноценно, до реализирането на потенциала ни. Знаех, че ми предстои да се запозная с уникална техника или както Уилям Хюит я нарича „мощно средсто за самоусъвършенстване”. Бях чела за много успешни случаи, в които страдащи пациенти откриват лек за болката си или търсещи хора, намират пътя, призванието или правилното решение за живота си чрез хипноза. И въпреки големите ми очаквания, оказа се, че светът, който хипнозата може да отключи е дори по-голям, отколкото съм си представяла.

На курса разбрах, че хипнозата в своята същност е нещо познато за всеки от нас – способността да се потапяме в себе си. Разбрах, че хипнозата не е задължително процес на внушаване нещо отвън, а може да е процес на откриване на избор и алтернатива вътре, в самите нас. Оказа се, че хипнозата не е повелително наклонение, а свобода, която всеки носи в себе си, но понякога е дълбоко заровена и забравена.

Нещо много важно - обучението по хипноза се базира на практиката. Теоретичната подготовка е необходима, но недостатъчна, ако искаш да разбереш какво е хипнозата и как да я използваш.

Д-р Тенчев не само те подготвя как да въвеждаш някого в хипноза, но най-вече как да го заведеш на едно пътуване към вътрешния свят, до източника на вдъхновение и сила за промяна, до извора на алтернативи, възможности и решения, до първопричината за даден проблем, която да се освободи. Защото всеки проблем, страх или негативен модел на поведение си има първопричина. И хипнозата дава достъп да освободиш болното от себе си, като направиш място за яснота и хармония в живота си.

Какво трябва да знаеш за хипнозата?

-Въвежда те в полезно и естествено състояние на съзнанието
-Усещането е подобно на мечтаене, медитиране или пълна релаксация
-Може да те освободи от това, което те ограничава или разболява
-Може да ти даде път, там където няма път и да отговори на отдавна измъчващи те въпроси
-Може да открехне пред теб различна реалност и да бъде катализатор за дълбока вътрешна трансформация – нещо, което не се е случвало с конвенционалните методи на терапия, позитивното мислене или “приятелски разговори”
-Едва ли истински ще разбереш какво е, докато не го преживееш лично

Хипнозата не е вълшебна пръчка или панацея, но е две други неща.

Първо, път към най-важния човек в твоя живот – самият теб.

Второ, билет за най-важното пътуване – пътуването към себе си и силата на твоя вътрешен свят.