Всички знаем, че продуктите с горчив вкус стимулират централната нервна система, ободряват и повишават настроението. В умерени дози горчивите храни действително предлагат не малко ползи за здравето, стимулират паметта и подобряват концентрацията. Кафето например, заради високото си съдържание на кофеин, притежава удивителни качества. Сред тях са свойствата му да намалява риска от болестта на Алцхаймер, както и да се бори с някои видове рак.

Прекалената употреба на кофеинови напитки обаче, може да навреди сериозно на здравето, предизвиквайки ускорен сърдечен ритъм, безсъние, тревожност и безпокойство, и произтичащите от всичко това неблагоприятни последици за здравето. Хубаво, също така, да се знае, че внезапното спиране на консумацията на кофеинови напитки също би се отразило неблагоприятно върху организма – чувство на отпадналост, главоболие и честа раздразнителност.

Ето няколко любопитни факта за кофеина – психосоматичният стимулатор с най-широко приложение в света

Безкофеиновото кафе не е без кофеин

Замислете се, преди да посегнете в по-късните часове на деня към безкофеиновото кафе, доколко освободено то е от каквото и да било съдържание на стимулиращото нервната система вещество. Специалисти по аналитична токсикология твърдят, че съществуват 9 вида безкофеиново кафе, като всеки един от тях съдържа определено количество кофеин, с изключение само на един. Дозата варира от 8.6 мг до 13.9 мг. За сравнение в 1 чаша прясно смляно кафе се съдържа около 120 мг кофеин. В същия обем еспресо дозата е около 107 мл.

Следователно при консумацията на 5 до 10 чаши безкофеиново кафе, нивото на приетия кофеин спокойно може да достигне това на 1 или две кофеинови кафета. Тази информация е особено полезна за хора с определени неразположения от здравословен характер, като бъбречни заболявания или прояви на тревожност, на които е препоръчано да избягват кофеиновото кафе, а вместо това им е позволено безкофеиновото. Редно е да знаят, че количеството има значение!

За разлика от кофеиновото кафе енергийните напитки притежават по-малко количество кофеин, но в сравнение с безкофеиновото – по-голямо

Напълно основателно е да приемаме, че енергийните напитки съдържат високо количество кофеин. Да, в техния състав има достатъчно кофеин, но не в такова количество и в значително по-малко от това в една чаша еспресо. 1 чаша кофеинова напитка например средно съдържа около 76-80 мг.

Рязкото прекратяване на приема на храни и напитки, богати на кофеин, след редовната им консумация , се отразява неблагоприятно върху организма

След продължителна и обилна консумация на кофеинови напитки, внезапното им спиране също би се отразило неблагоприятно върху организма. Чувство на отпадналост, главоболие и честа раздразнителност са само част от симптомите.

Кофеинът започва да действа най-малко след 30 минути

Според изследвания, направени от Американската академия по медицина на съня, 30 до 60 са напълно достатъчни, за да достигне кофеинът до кръвта. Тялото обикновено елиминира половината от погълнатото количество, а останалата част може да се задържи в продължение на 8 до 14 часа. Някои хора, особено тези, които не консумират редовно кофеин, са по-чувствителни към ефектите от него, за разлика от останалите, които са привикнали отдавна към него.

Експертите често препоръчват въздържане от кофеин най-малко 8 часа преди лягане, за да се избегнат проблемите със съня

Любопитен факт обаче е, че този постулат не засяга всеки по един и същи начин! Кофеинът в тялото бива абсорбиран по-бързо или по-бавно в зависимост от пола, възрастта и расата, дори и от начина на живот.

Жените като цяло имат по-добър метаболизъм по отношение на кофеина за разлика от мъжете. Пушачите пък го обработват два пъти по-бързо, отколкото непушачите. Жените, приемащи противозачатъчни хапчета го абсорбират близо с една трета по-пълноценно, за разлика от останалите. Азиатците пък преработват кофеина много по-бавно, отколкото хората от другите раси.

В естественото му състояние можем да открием кофеин в над 60 растения

Кофеин е вещество, което можем да открием в състава както на ядките и семената, така и на листата на повечето растения – източници на кофеин. Такива са растението Coffea arabica, кола, от чиито ядки се извлича кофеин, както и листата на Camellia sinensis, известен повече като зелен чай.

Първенецът в консумацията на кофеин е Финландия

Наскоро статия на BBC излезе с информация, че страната с най-висока консумация на кофеин е Финландия. Според проучванията там 1 възрастен човек консумира средно 400 мг дневно. На второ място са САЩ – с 200 мл.

Дневните дози по-високи от 500-600 мг дневно се считат за тежки

Консумацията на кофеин във високи дози може да нанесе сериозни негативни последици върху здравето - безсъние, раздразнителност, сърцебиене и произтичащите от тях от тях последици.

В световен мащаб 90% от хората консумират кофеин под най-различна форма

Дали това ще бъде шоколад, лекарствен препарат, сладкиш, кафе, чай или кофеинова напитка, безспорен факт е, че почти цялото население на човечеството консумира това вещество под една или друга форма.