Добавянето на зехтин към храната може да предпази сърцето. Нещо повече, само една лъжица от този основен продукт в гръцката салата и средиземноморската кухня като цяло може да намали с 28 % вероятността да се разболеете от деменция.
Проучването е оповестено по време на Nutrition 2023, годишната среща на Американското дружество по хранене в Бостън. Преди него не са правени изследвания за връзката между зехтина и риска от смърт, свързан с деменция.
"Изборът на зехтин, вместо мазнини като маргарин и майонеза от търговската мрежа е не само безопасен, но и може да намали риска от деменция" - споделят от дружеството.
Изследователите забелязват, че:
- При хората, които консумират повече от половин супена лъжица зехтин дневно, рискът от смърт от деменция е с 28% по-нисък в сравнение с тези, които рядко или никога не консумират зехтин.
- Замяната на една чаена лъжичка майонеза или маргарин със същото количество зехтин на ден е свързана с 8-14% по-нисък риск от смърт, свързана с деменция.
С какво още е полезен зехтина за здравето
Зехтинът би могъл косвено да повлияе на здравето на мозъка.
Той подпомага здравето на сърдечно-съдовата система.
Около половината от случаите на деменция произтичат от сърдечно-съдови заболявания.
Ежедневната консумация на малки порции зехтин намалява риска от смърт от различни форми на рак с около 17%.
Избягването на други източници на мазнини и замяната им със зехтин има също толкова благоприятен ефект върху здравето.
За удоволствията, които предлага Гърция - вижте видеото с Хепи ванче, победителката във "Фермата".