Добавянето на зехтин към храната може да предпази сърцето. Нещо повече, само една лъжица от този основен продукт в гръцката салата и средиземноморската кухня като цяло може да намали с 28 % вероятността да се разболеете от деменция.

Проучването е оповестено по време на Nutrition 2023, годишната среща на Американското дружество по хранене в Бостън. Преди него не са правени изследвания за връзката между зехтина и риска от смърт, свързан с деменция.

Снимка: iStock

"Изборът на зехтин, вместо мазнини като маргарин и майонеза от търговската мрежа е не само безопасен, но и  може да намали риска от деменция" - споделят от дружеството.

Изследователите забелязват, че:

  • При хората, които консумират повече от половин супена лъжица зехтин дневно, рискът от смърт от деменция е с 28% по-нисък в сравнение с тези, които рядко или никога не консумират зехтин.
  • Замяната на една чаена лъжичка майонеза или маргарин със същото количество зехтин на ден е свързана с 8-14% по-нисък риск от смърт, свързана с деменция.

С какво още е полезен зехтина за здравето

 

Зехтинът би могъл косвено да повлияе на здравето на мозъка.

Той подпомага здравето на сърдечно-съдовата система.

Около половината от случаите на деменция произтичат от сърдечно-съдови заболявания.

Ежедневната консумация на малки порции зехтин намалява риска от смърт от различни форми на рак с около 17%.

Избягването на други източници на мазнини и замяната им със зехтин има също толкова благоприятен ефект върху здравето.

Снимка: iStock

За удоволствията, които предлага Гърция - вижте видеото с Хепи ванче, победителката във "Фермата".