Вероятно вече сте чували за човешкия папиломa вирус (HPV) - в разговор с приятели, от социалните мрежи или може би лекарят на детето ви е препоръчал ваксината срещу HPV. Но защо всички говорят за вируса? Трябва ли да се притеснявате?

HPV е най-често срещаното заболяване, предавано по полово полов път, а 99% от случаите на рак на маточната шийка се дължат на инфекция с вируса. 

Всеки ден в България умира по 1 жена от рак на маточната шийка, по данни на Коалиция HPV и Националното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка.

По данни на Националния статистически институт, разпространението на рака на маточната шийка в България се увеличава през последните години:

  • 15 691 през 2017 г.
  • 16 006 през 2019 г.

Всяка година той е причина за смърт при 8-10 на 100 000 жени. 

 

Това превръща рака на маточната шийка във втората причина за смърт при млади жени след рака на гърдата.

 

Добрата новина е, че има начини за превенция и профилактика. Важно е да се информирате и да знаете как да предпазите себе си и децата си от вируса. 


Ето 5 важни неща, които трябва да знаете за HPV:

СЪЩЕСТВУВАТ МНОГО ВИДОВЕ HPV

Някои от тях са безвредни, докато други могат да причинят сериозни здравословни проблеми. В много случаи вирусът е с нисък риск и изчезва от само себе си. Има обаче някои видове, които могат да доведат до генитални брадавици или дори до рак. 

 

 

При жените инфекцията с HPV може да причини дисплазия на шийката на матката или така наречените лоши клетки, които могат да са причина за поява на рак на шийката на матката. 

При мъжете инфекцията с HPV може да доведе до рак на пениса, ануса, устата и гърлото.

ВСЕКИ, СЕКСУАЛНО АКТИВЕН, МОЖЕ ДА СЕ ЗАРАЗИ С HPV

Той се разпространява най-често по време на вагинален или анален секс и може да се предаде дори когато заразеният няма признаци или симптоми.

БЕЗСИМПТОМНО ЗАБОЛЯВАНЕ

Всъщност повечето хора дори не знаят, че имат HPV. Понякога брадавиците могат да се появят седмици, месеци или дори години след заразяването с вируса. 

Жените могат да открият, че са заразени с HPV, единствено с РАР тест или така наречената цитонамазка. При изледването се използва скрининг за вируса, който помага да се идентифицира ракът на маточната шийка. 

Снимка: iStock

РАР тестът може да открие анормални клетки в шийката на матката, включително ракови клетки и клетки, които показват промени и увеличават риска от рак на маточната шийка.