Казват, че има достатъчно свидетелства за отглеждането на пчели още в Древния Египет. Естествено, не като домашни любимци или обожествявани насекоми. Прилагали го доста широко – за лечение, разкрасяване и дори използвали мед при мумифицирането. А в египетски папирус от преди няколко хиляди години, златната храна се препоръчва за лечение на стомашни и бъбречни оплаквания. Но днес няма да ви губим времето с противовъзпалителните и лечебни свойства на меда, които не са тайна вече за никого. Ще се опитаме да ви дадем няколко добри идеи за малко по-нестандартната му употреба.

Ексфолиант за лице и тяло

Всичко, от което се нуждаете, за да ексфолирате чудесно и с природни продукти своето тяло, е малко мед и едра морска сол. Съотношението на двете съставки е 1:1 – ако искате да почистите лицето си от мъртвите клетки, достатъчна би била половин лъжичка мед и половин лъжичка морска сол. Разбъркайте сместа, докато се получи гъста каша. Внимателно втрийте в кожата, а след това изплакнете с хладка вода. За по-голяма площ от тялото, просто увеличете количеството на съставките.


В помощ срещу слънцето

Слънцето става все по неумолимо. Случва се в забързания ден да ни причини не само грозно неравномерно изгаряне, но и силна болка. Ако си изпатите по този неприятен начин, медът може много да ви помогне. Чист био крем можете да си приготвите, като се снабдите с мед, медицинска дъвка и неосолена свинска мас. Естествено, приготвеното количество е добре да се съхранява в хладилник. Имахме възможността да го пробвахме и наистина ни донесе чувствително облекчение.

Медена вода

Фантастично почистващо действие върху кожата има медената вода. Единственото, което трябва да направите, е да разтворите добре 1 лъжица мед в половин литър чиста хладка вода. С нея можете да почиствате не само лицето си, но и цялото си тяло. Кожата ви ще се освежи чувствително още след първите й нанасяния. Да не говорим, че ако добавите още малко мед и лимонов сок, си става чудесна здравословна напитка - медовина. Със сигурност ще се хареса на цялото ви семейство, а и ще има благотворно действие върху здравето ви. Действа успокояващо, балансиращо и ако не можете да заспите, чаша медовина ще ви помогне да се унесете.