Трябва ли пастата за зъби да съдържа флуор или по-добре да изберем такава с прополис? Доколко полезна е органичната паста за зъби! Как да различаваме качествената паста от фалшивата, има ли значение начинът на миене на зъбите, какво трябва да бъде количеството паста върху четката и т.н. Все въпроси, които със сигурност сте си задавали и на които ние ще ви отговорим още сега.

#Флуорът ни спасява от кариес
Колкото и спорен да е въпросът за необходимостта от наличие на флуор в състава на пастите за зъби, изследванията доказват, че той действително ни спасява от образуване на кариес. Без значение какви са нашите индивидуални нужди (предпазване от зъбен камък, избелване, освежаване на дъха и т.н.), Световната здравна организация констатира и препоръчва флуора като задължителна съставка в пастите за зъби. Според експерти в областта на денталната медицина миенето на зъби два пъти дневно с паста за зъби, съдържаща флуор, намалява риска от образуване на кариес с 40 %.

#Пасти с мед и прополис
Добре е да знаете, че присъствието на тези добавки в някои пасти за зъби не влияе особено върху тяхната ефективност. Те нямат почистващи качества, нито пък такива, които да ни предпазят от кариес. Специалистите обаче успокояват, че пастите, включващи пчелни продукти в състава си, заздравяват и благоприятстват състоянието на венците ни.
Следете винаги за наличието на печат върху тубичката
Не забравяйте, че във всеки един момент пазарът може да бъде наводнен от какви ли не фалшиви стоки. Затова винаги, преди да изберете своята паста за зъби от щанда в магазина, потърсете печата върху нейната тубичката. Наличието на такъв е гаранция за нейната безопасност и ефективност. Липсата на маркировка ще ви подскаже, че в ръцете си държите фалшив и опасен за здравето продукт.

Не прекалявайте с избелващите пасти за зъби>>