Всяка година в България от рак на гърдата заболяват над 3500 жени. Най-точният начин за откриването му остават редовните профилактични прегледи и ранната диагностика чрез мамографско изследване (рентгенова снимка на млечните жлези). Спрямо препоръчителната схема за провеждане на профилактичните мамографски изследвания т.нар. "изходна мамография" трябва да се направи най-късно между 35 и 40-годишна възраст. Разбира се, при напипване на бучка или при дискомфорт в млечната жлеза възрастта не е от значение, а мамографското изследване се прави веднага.

На жени до 35-годишна възраст, които нямат оплаквания и нямат фамилна обремененост, се препоръчва ехомамография (ултразвуков преглед на млечните жлези).

На жените между 40 и 50 години веднъж годишно задължително се прави профилактично мамографско изследване.

След 50-ата година този скрининг се прави през година.

Предимства на мамографията

Мамографията позволява ракът да бъде открит още в най-ранен стадий на развитие, което би било трудно да се установи чрез самоизследване (опипване). Мамографското изследване е единственият метод, позволяващ да се видят началните изменения под формата на микрокалцификати, които стоят в основата на някои от формите на рака. Те се виждат като дребни точици, които обаче могат да се развият в туморна бучка. Необходими са от 3 до 4 години, за да е възможно ракът на гърдата да бъде установен чрез опипване. Това определя мамографската профилактика като изключително важна.

Час за профилактичен преглед при доц. д-р Христина Михайлова в Медицински комплекс "Д-р Щерев" може да си запишете на тел.: +359 2 920 09 01.

Продължава с импланти в гърдите и как протича мамографското изследване

Как протича мамографското изследване

Млечната жлеза се поставя между две плоскости при дозиран натиск за няколко секунди. С рентгеновия апарат – мамограф, се правят проекции на млечните жлези и се визуализира техният паренхим. Снимките могат да се запишат и на дигитален носител, за да може да се прави сравнение при следващите профилактични прегледи.

"Всяко нещо се познава чрез сравнение. Затова специалистите търсим тези промени в рентгеновия образ. След като се направи мамографското изследване, следва клиничният преглед, при който насочено се палпират участъците на млечните жлези, като отново се търсят изменения. Все пак е важно да се знае, че не всяка бучка е злокачествено образувание", обясни доц. д-р Христина Михайлова, специалист по образна диагностика, мамолог с дългогодишен опит в Медицински комплекс "Д-р Щерев".

Импланти в гърдите и мамографски изследвания

Дами, които имат силиконови импланти, трябва да бъдат редовни на профилактичните прегледи при мамолог. Това е така, защото в наличния паренхим на гърдата могат да се развият болестни изменения. Профилактиката трябва да продължи по описаната вече схема. "Протезите водят до по-трудно самонаблюдение при опипване на гърдите. Затова възможният начин за профилактика остава образната диагностика", обясни доц. Михайлова. Специалистът уточни, че мамографско изследване не трябва да се предприема, ако жената е бременна.

Час за профилактичен преглед при доц. д-р Христина Михайлова в Медицински комплекс "Д-р Щерев" може да си запишете на тел.: +359 2 920 09 01.