Ефектът от кофеина може да бъде полезен за забавяне на развитието на болестта на Алцхаймер при пациенти в ранен стадий, сочи ново проучване.
Различни проучвания вече показаха, че редовната и умерена консумация на кофеин забавя влошаването на познавателните способности и риска от развитие на болестта на Алцхаймер.
Тя се характеризира с проблеми с паметта, изпълнителните функции и ориентацията във времето и пространството.
В ново проучване специалисти от изследователския център по неврология в Лил, Франция, анализират механизмите, които стоят в основата на развитието на заболяването. Те доказват с животински модел, че патологичното увеличаване на рецептори в невроните спомага за загубата на синапси, а оттам и за ранното развитие на нарушения на паметта.
През 2016 г. същият научен екип описва един от разработените механизми. Той се основава на кофеина, който насочвайки се към рецепторите, може да ги блокира. Това е важно, тъй като броят им е необичайно по-голям в мозъците на хора с болестта на Алцхаймер.
„Възможно е чрез блокиране на тези рецептори кофеинът да предотврати развитието на нарушения на паметта или дори на други когнитивни и поведенчески симптоми“, казва Дейвид Блум, директор на изследователския отдел във френския Национален институт за здраве и медицински изследвания (Inserm). Той е един от авторите на проучването.
В момента се провежда клинично тестване на фаза 3, ръководено от Университетската болница в Лил, в което участват 248 пациенти. Половината от пациентите ще получат 400 милиграма кофеин, а другата половина – плацебо. Целта е да се оцени ефектът на кофеина върху когнитивните функции на пациенти, страдащи от ранни до умерени форми на болестта на Алцхаймер, пише БТА.
„Ако проучването е положително, това ще ни насърчи да започнем по-голямо изследване. Потенциално това би могло да означава, че кофеинът може да се използва за лечение на това заболяване“, каза Блум пред АФП.
Изследването е публикувано в изданието Brain.