Този въпрос, също като „Какво искат жените”, тежи като Дамоклиев меч над главите на психолози, сексолози и на много обикновени мъже. Отговорът не е нито е лесен, нито единствен. Причините варират от характерни за романтичните души – „любовта си е отишла и е останала само пепел”, до чисто прагматичното – "просто секс". И ако на този въпрос не можем да отговорим сигурно и категорично, то за друго можем да кажем със сигурност - не бива да съдим никого, ако (преди) ние самите да сме попадали в такава ситуация. 


Най-честата причина, поради която жената се интересува от мъж, който не е постоянният й партньор или законен съпруг, е точно този съпруг. И по-точно промяната в неговото отношение към нея. С течение на времето монотонността на ежедневието взема връх в семейните отношения. Мъжът, свикнал с присъствието на своята половинка, вече не я приема като секси жената, която го е възбуждала и е бунтувала пеперудите в стомаха му. Все по-често в нея вижда домашната помощница, готвачка, чистачка, детегледачка. Все по-често я забелязва край печката, а не в спалнята. Накратко – приема я за даденост, която вече не му е толкова интересна.

Случайното съвпадение на обстоятелствата, често наричано игра на съдбата, също е повод да се стигне до изневяра. Новият Той се появява в точното време, на точното място и пасва като прецизно оформено парченце пъзел в цялата картинка.

И ако случайното съвпадение може да даде само началните искри, то ако с този човек жената намери общи интереси и теми за разговор, има предпоставка отношенията им сериозно да се задълбочат. Фотография, кулинария, пътешествия – все теми, за които Тя не може да говори със собствения си мъж, просто защото него не го вълнуват или е прекалено зает с футбол, коли и мобилни телефони (неговите си теми).

Колкото повече време прекарва жената в офиса, толкова по-симпатичен може й се стори колегата. Изневерите с колеги са едни от най-често срещаните. Средно прекарваме по 7 часа на ден в офиса и най-честите ни контакти са именно с хората там. Постоянното общуване и опознаване постепенно може да се превърне в сближаване от интимен характер.

Защото се влюбват. Тя е семейна (обвързана), но не е сляпа – за добрите качества и красивата външност на някой друг. Ако и той вижда същото в нея, искрите рано или късно лумват в буен любовен огън.

Защото Той я вдъхновява да бъде себе си – онази себе си, която е загубила и позабравила в годините на семейния живот. С нов мъж например жената може да преоткрие своята сексуалност. Също така да получи подкрепа да развие свои таланти, да се радва на комплименти, които нейният спътник в живота е забравил да й казва и т.н.

Промени от битов характер – появата на дете, неговото хъркане, заради което от спи в другата стая, дълги командировки и т.н., също могат да станат причина за отчуждение между двамата. Според статистиката най-често разводите се случват през втората година от раждането на детето. Съпрузите вече са преодолели първите и най-трудни месеци, същевременно са изнервени от вечното недоспиване, обвиняват се един друг в липса на помощ (за гледане на детето и в домакинството) и съчувствие. Малките драскотини бързо се превръщат в големи пукнатини, способни да разцепят семейството.

Най-простичката причина – заради секс. Жената среща някого, с когото прави секс. Хубав секс! За разлика от скучния, вече до полка познат семеен секс, по продължителността на който може да засече колко са се сварили яйцата. Има и жени, наричани жени с мозък на мъж, които следват принципа „Дойдох, преспах и продължих!”. Те не се ангажират емоционално. За тях изневярата е просто физическо привличане, което, в зависимост от тръпката и качеството, може и да не е еднократно. Мъжете, които изневеряват, много по-рядко повтарят секса с любовница, ако водещото е само сексът.

Заради удоволствието от високия адреналин едни скачат с бънджи, други си намират нов мъж. Тръпката от непозволеното често води с невидимата си ръка Нея към Него.

Някои жени изневеряват за отмъщение. Мъжът е направил същото преди това и у нея е останало болезнено и горчиво чувство. Или пък я е обидил сериозно, не се е извинил и у нея тлее копнеж за вендета. Ако това е водещата причина за изневяра, най-често след случилото се жената изпитва чувство за вина и съжалява за случилото се.

И накрая - защото просто искат. Без дълбока причина.