Да се къпем или не, това е въпросът? Екипът на LadyZONE.bg също взема участие в тази абсурдна дискусия, провеждащата се в XXI век, когато нито ни липсва вода, нито сапун... ако нямаме гъба, едно кесе също върши работа, ако и него го няма (което е почти невъзможно в наши дни) ръцете са крайната алтернатива. Споделяме с вас своите виждания както и някои интересни факти. 

Наскоро общественият сайт Reddit направи проучване, което показва, че повече от 70% от жените и 60% от мъжете не се къпят всеки ден. И тук не става въпрос да седим под душа или във ваната с часове. Не. Тук говорим за един хигиенен минимум. Анкетата е осъществена сред 562 души, което не засяга със сигурност целия свят, но същевременно броят на хора би могъл да бъде сравнен с населението на малко градче където повечето жители не поддържат добра хигиена. 

Стряскащото в този случай е, че тук не става въпрос за дадено етническо население или далечна култура – говорим за  масова тенденция сред съвременните хора.

В тази връзка дерматолозите удостоверяват, че ежедневното къпане е препоръчително, тъй като премахва милиарди бактерии, полепнали по кожата и също така лимитира рисковете от кожни инфекции и други неблагоприятни въздействия на замърсената околна среда. Но! От друга страна същите тези дерматолози твърдят, че къпейки се премахваме част от защитния слой на епидермиса, което е резултат от миенето с гъба и сапун. Тук си задаваме въпроса – какво да правим тогава? Очевидно има противоречие!

След кратък размисъл разбираме на какво се дължи объркването сред хората. Ако самите специалисти не знаят как да представят своята теза, хората са склонни да я интерпретират по свой начин спрямо техните субективни разбирания. В крайна сметка осъзнаваме, че основното послание гласи едно и също - “редно е човек да се къпе... всеки ден”, просто трябва да полага правилните грижи за своя тип кожа, така че тя да бъде здрава и добре защитена. Това не само е знак на себеуважение, но и признак за внимание към тези, които ни заобикалят. 

С облекчение можем да кажем, че къпането всеки ден не е опасно. В крайна сметка, отдавна учените са го казали, че да се къпем всеки ден не е никак вредно. Напротив, не само е полезно, но и може да бъде истинско удоволствие предвид всички висококачествени и безвредни продукти, които са на пазара. Изборът е наш.