Сънищата са едни от най-мистериозните и интересни изживявания през нашия живот. Малко изследвани, но предизвикващи силно любопитството ни, сънищата предават подсъзнателните ни емоции, желания и какво ли още не. Интересно е, че много от писателите и сценаристите черпят идеите си от техните сънища.

Какво всъщност знаем за нашите преживявания, докато спим? Подготвили сме ви 15 любопитни факти за сънищата. Ето кои са те:

1.Забравяме 90% от сънищата си
Най-много 5 мин. след като се събудим, сме забравили половината от сънищата ни през нощта. В крайна сметка в съзнанието ни остават едва 10 % от това, което сме сънували.

2.Слепите хора също сънуват
Хората, които са загубили зрението си след раждането, виждат картини и изображения в сънищата си. Тези, които са по рождение слепи, също сънуват, но при тях картините са заменени от останалите им сетива – слух, усет и емоции.

3.Всеки сънува
Всеки човек има сънища (с изключение на хората, които имат психични отклонения). Ако мислите, че не сънувате – това не е вярно. Просто не съумявате да запомните сънищата си.

Снимки: Thinkstockphotos/Guliver Photos

4.В сънищата си виждаме лица, които сме срещали
Нашето съзнание не си създава лица – в сънищата си ние виждаме лица на съществуващи хора, които сме видели през живота си. В много случаи може и да не ги помним, но това не означава, че не съществуват.

5.Не всички хора имат цветни сънища
Сънищата на 12% от хората са черно-бели. При тях цветните сънища са изключение. Изследване протекло от 1915 г. до 1950 г. показва, че повечето сънища са черно-бели, но тези резултати са се променили през 1960 г. В днешно време едва 4.4% от сънищата на хората под 25-годишна възраст са без цветове. Тази промяна се обяснява с навлизането на цветната телевизия.

Продължава>>

 

6.Сънищата ни имат значение
Ако сънувате специфичен обект, който не присъства често в сънищата ви, то именно той има значение за вас и вашата същност.

 

Разтълкувайте сънищата си ТУК

7.Най-често изпитвани емоции
Най-честата емоция в сънищата ни е безпокойството. Преобладават негативни емоции за сметка на позитивните.

8.За една нощ човек сънува между 4 и 7 сънища
Всяка нощ сънуваме около 1-2 часа, през които имаме между 4 и 7 сънища.

Сънувах, че трябва да съм с него...? >>

9.Животните също сънуват
Проучване е доказало, че докато спят, мозъчните вълни при животните са като тези на хората. Наблюдавайте някое куче или коте, докато спи. Ще забележите, че те издават звуци, потрепват с крака, дори се опитват да тичат.

10.Парализиране на тялото
За около 90-120 мин. от съня тялото ни е парализирано от механизъм в мозъка. Целта е да се предотвратят движенията на тялото.

Продължава>>

 

11.Сънищата се влияят от реалността
Нашето съзнание по време на сън в даден момент ни бомбардира с различни картини, ситуации и усещания. Често различните сънища имат отглас от реални събития, които се случват, докато спим. Например можете да сънувате, че сте на концерт, докато съседът ви свири на китара.

12.Жените и мъжете имат различни сънища
70% от персонажите в сънищата на мъжете са мъже. От друга страна в сънищата на жените се срещат по равен брой представители от двата пола. Също така емоциите на мъжете са по-силни и в сънищата им има много повече агресия.

13.Сънища, които предсказват бъдещето
Изследване показва, че между 18% и 38% от хората са имали предсказващи бъдещето сънища, а 70% са изживявали дежа вю. Над 60% от хората считат, че е подобни сънища са възможни.

14.Ако хъркате, не сънувате
Този факт е широко разпространен в интернет, но достоверността му не е на 100%, поради липсата на научни изследвания.

Сексуалните сънища - разгадани! >>

15.Можете да изпитате оргазъм, докато сънувате
Можете не само да сънувате, че правите секс, докато спите, но и да изпитате оргазъм. Усещането може да с еднаква сила, както при реално изживяване.