Много от вас може би добре познават сладкия топъл вкус на печената тиква с мед и канела или изкусителния аромат на канелено-ябълковия пай. Това, което прави тези десерти по-специални е... канелата.

От далечни времена тя се слави със своите изключителни благотворни качества.

Преди 2000 г. пр.н.е. в Древен Египет канелата била използвана за лечение на най-различни болести. Средновековните медици предписвали на пациентите си канела като лек срещу кашлица, болки в гърлото, бронхит и дори срещу артрит.

Съвременната традиционна медицина, която доскоро гледаше на всичко това с леко иронично око, след редица изследвания, вече е напълно съгласна с удивителните качества на канелата. Следват 14 научно доказани причини да консумираме повече канела в ежедневието.

#1 Изобилна е на хранителни вещества

В сравнение с другите билки и подправки, канелата притежава най-висока хранителна стойност. Тя е богат източник на витамини, минерали и аминокиселини, протеини и въглехидрати. 1 супена лъжица канела съдържа:
19 калории
4 г фибри - 16%
Калций - 8%
Желязо - 4%
Манган - 68%
Препоръчваната дневна доза канела е 1 чаена лъжичка.

#2 Богат източник на манган

Манганът е от изключително значение за здравето на човешкия оргаанизъм. Този елемент се грижи за образуването на съединителна тъкан, предотвратява появата на остеопороза и отстранява чувството на умора. Спомага и за заздравяването на хрущялните тъкани, стимулира процесите на растеж и развитие на организма. Предпазва черния дроб от затлъстяване. Подпомага правилната функция на щитовидната жлеза, регулира нивото на кръвната захар. Манганът е необходим и за нормалното функциониране на нервната система и мозъка. Ниските нива на манган в организма могат да доведат до безплодие, костни малформации, слабост и припадъци. Освен канелата, богати източници на манган са пълнозърнестите храни, ядките, семената, соята, нахутът, бобът, лещата и листните зеленчуци.

#3 Чудесен лек срещу гъбични инфекции

Изследвания сочат, че канелата притежава мощни противогъбични свойства. Доказано е, че кандида (гъбички, които обикновено се появяват по кожата и лигавиците) не могат да оцелеят в среда, в която има канела. Това твърдят китайски учени след проведено през 2012 г. проучване, направено върху канеленото масло, което дължи лековитото си въздействие на химическото вещество – цинамалдехид. 72% от пациентите, страдали от кандида, 14 дни след лечение с капсула, съдържаща канелено масло, били напълно излекувани. Останалите 28% са показали значително намаляване на гъбичната инфекция.

#4 Притежава антибактериални свойства

Освен срещу гъбични инфекции, канелата е мощно лечебно средство срещу други бактерии. Особено интензивно въздействие канелата оказва върху вредните бактерии, попаднали в стомашно-чревната флора посредством лоша храна или други замърсители от околната среда.

#5 Перфектен източник на антиоксиданти

Канелата е първенец сред билките и подправките с антиоксидантни свойства. Сред най-мощните антиоксидантни вещества в канелата са катехините, които присъстват и в зеления чай. Има и редица изследвания, които сочат, че хранителен режим, богат на храни с високо съдържание на антиоксиданти, като канелата, имат връзка върху дълголетието и здравето. Канелените екстракти също помагат и в предотвратяването на оксидирането на храните, откъдето идва е терминът "антиоксидант". Това означава, че, в допълнение към своите антибактериални свойства, канелата се окозва и чудесен естествен консервант.

#6 Бори се с HIV

Всички сме чували за HIV (човешки имунодефицитен вирус), който атакува имунната система и прави тялото по-податливо на инфекции. Ако не се лекува, той може да се развие в СПИН. Днес медицината е открила възможности да забави или дори да спре процеса, водещ до увреждането на имунната система. Основният вид на HIV е HIV-1, който е най-опасният и води до почти всички от случаите до развитието на СПИН в световен мащаб. В проучване, направено над 69 индийски лековити растения и билки, се оказало, че канелата притежава най-мощен противодействащ ефект върху HIV-1. Друго проучване установило, че комбинацията на екстракти от бъз, канела и зелен чай може да блокира HIV-1-инфекцията в клетките.

#7 Предотвратява развитието на диабет и регулира кръвната захар

Доказано е, че канелата способства за намаляването на високата кръвна захар. Полифенолите в канелата подпомагат намаляването на инсулиновата резистентност, което ги прави мощен противник в борбата с диабета. Нещо повече, канелата и нейните компоненти оказват благотворен ефект върху други фактори, свързани с диабета и метаболитния синдром, като например възпаления, високо кръвно налягане и проблеми с телесното тегло. Освен това канелата има сладък вкус, който чудесно може да замести захарта.

#8 Потиска апетита

Канелата има потискащо апетита действие. Доказано е, че 1 щипка канела, поръсена върху оризов пудинг, забавя усвояването на въглехидратите от тънките черва. Това създава чувство на пълнота и ситост в организма за по-дълго време. Известно е, също така, че има връзка между кръвната захар и апетита. Колкото е по-висока глюкозата в кръвта, толкова по-голям е апетитът. Ето защо, регулирайки нивото на кръвната захар, канелата способства и за намаляването на апетита.
#9 Подобрява концентрацията

Оказва се, че повечето от нас могат да задържат вниманието си върху нещо не повече от 8 секунди. Не е за вярване, нали? Проблемът обаче има решение, и то е... канела. Достатъчно е дори само да вдъхнете леко от блажения аромат на канела и това ще подобри степента ви на концентрация и внимание, категорични са експертите.

#10 Предотвратява невродегенеративни заболявания

Освен че подпомага степента на концентрация, канелата подсилва паметта и мисълта. Ето защо редовното похапване на канела със сигурност ще ви предпази от болести като Алцхаймер и Паркинсон – това са най-често срещаните невродегенеративни заболявания. Това доказва еспреримент, направен с мишки, които страдали от болестта на Паркинсон. Те били хранени с канела, което постепенно довело до удивителен ефект. Канелата нормализирала нивата на невротрансмитерите и подобрила двигателните функции. Други университетски изследователи от Тел Авив установили, че екстракт от канела притежава свойства, които потискат развитието на болестта на Алцхаймер.

#11 Допринася за здравето на сърцето

Обикновено, след хранене, богато на мазнини, нивата на триглицеридите значително нарастват, което от своя страна повишава риска от сърдечни заболявания. След експеримент, при който към същата такава храна били прибавени 2 супени лъжици канела, нивата на триглицеридите спаднали с около 30%!

#12 Убива раковите клетки

Канелата и канеленото масло могат да се окажат мощен природен лек, подпомагащ за блокиране развитието на рак и туморни образувания. Към момента е установено ефективно предпазващо и лечебно въздействие на канелата върху няколко ракови заболявания, като: рак на стомаха и меланоми, рак на маточната шийка, рак на дебелото черво.

#13 Оказва лечебно въздействие върху множествената склероза

Множествената склероза (МС) е коварно инвалидизиращо заболяване на централната нервна система. Причината за появата му е все още неясна. МС нарушава потока на информация към мозъка, както и между мозъка и тялото, което води до затруднения в двигателната функция. Лечението се ограничава до лекарства и промени в начина на живот, които изискват по-спокоен ритъм на живот без стрес, балансирана диета и редовни физически упражнения. Към момента първоначалните констатации относно въздействието на канелата спрямо болестта звучат обещаващо. Това доказва експеримент с мишки, болни от МС. Състоянието им било подобрено вследствие на това, че били хранени с канела. Предстоят още проучвания по въпроса.

#14 Грижи се за устната хигиена

Забелязали ли сте, че канелата се използва често в състава на дъвки, вода за уста и паста за зъби. Това се дължи отчасти на приятния аромат на канелата, но до голяма степен и на нейните антибактериални свойства. Канелата може да ни избави от вредните бактерии в устата, които причиняват лош дъх, възпаления на лигавицата, заболявания на зъбите и венците. Удивително, нали?