Безспорните фаворити в превенцията и борбата с рака, както сами може да се досетите, са плодовете и зеленчуците. Това е така, тъй като именно те са особено богати на полезни и ценни за здравето хранителни вещества. Това обаче, което е особено интересно за тях, и си струва още да знаем, е значението на цвета им. Т.е. колкото цветът на един плод или зеленчук е по-наситен, толкова хранителните вещества в продукта са повече по количество. А това респективно означава, че сред тях непременно ще се намерят и такива, които са особено полезни при борбата с онкологичните заболявания.

Ето кои са по-конкретно хранителните продукти, доказали изключителното си значение в превенцията и борбата с онкологичните заболявания >>

Плодове и зеленчуци, богати на фолиева киселина

Добри източници на фолиевата киселина са аспержите, яйцата, портокалите, пъпешът и ягодите. Можете да си я набавите и чрез консумация на пилешки дробчета, боб, слънчогледови семки, както и на зелени листни зеленчуци като спанак или маруля. Според Американското онкологично дружество, най-добрият начин да си набавите необходимото количество фолиева киселина, не е хапчето, а редовния прием на достатъчно плодове, зеленчуци и обогатени зърнени продукти.

Фолиева киселина за кръвните клетки >>

 

 

Зърнено-житните култури

Други източници на фолиевата киселина са зърнено-житните култури. Изобилието на фолиева киселина в тях ги нарежда сред най-върлите врагове на онкологичните заболявания. Фолиевата киселина, известна още като витамин В9, се слави с мощното си антиоксидантно и противораково действие. Безценният витамин лесно може да си набавите чрез консумация на сладки зърнени закуски и пълнозърнести продукти, като пшеница, овесени ядки, киноа и т.н.

Какво не знаем за пълнозърнестите култури? >>

 

 

Доматите

Дали причината за антираковото действие на доматите се крие в ликопена – пигментът, на който доматът дължи червения си цвят, или пък в нещо друго, не е ясно. Но някои изследвания категорично потвърждават връзката между по-честата консумация на домати и по-ниския риск от развитие на няколко вида рак.

Дон Домат >>

 

 

Зеленият чай

Зеленият чай също е сред най-добрите бойци срещу рака. Лабораторни изследвания доказват, че редовната консумацията на зелен чай забавя и дори предотвратява развитието на рак на гърдата, дебелото черво, черния дроб и простата, а в по-дългосрочен план – намалява риска от рак на пикочния мехур, стомаха и панкреаса.

Ползите от зеления чай >>

 

 

Гроздето

Гроздето, особено червеното, както и сокът от него, съдържа ресвератрол – антиоксидантно вещество с изключително мощни противовъзпалителни свойства. Лабораторни изследвания доказват, че то предотвратява увреждането на клетките и подсилва защитните им механизми.

Богатите на витамин В3 храни >>

 

 

Водата

Водата не само утолява жаждата, но и предпазва от рак на пикочния мехур. Освен това, консумацията на повече течности предизвиква по-често уриниране. Така времето на контакта на канцерогенни вещества с лигавицата на пикочния мехур значително намалява.

Как да пиете повече вода? >>

 

 

Бобовите култури

В превенцията и борбата с онкологичните заболявания особена заслуга имат бобовите култури. Те съдържат няколко мощни фитохимикали, които защитават клетките на организма от увреждания. Научни изследвания потвърждават, че тези вещества имат способността да забавят растежа на тумора и дори да предотвратяват неговото развитие.

Зелен фасул - здравословната храна >>
 

 

Зелето

Тук спадат всички зеленчуци от семейство Кръстоцветни – броколи, карфиол, брюкселско зеле, обикновено зеле къдраво зеле. Тези продукти са не само прекрасно допълнение към всяка салата, но и перфектни защитници от рак на гърдата, дебелото черво, белия дроб и маточната шийка. 

Карфиолът e супер полезен. Защото... >>

 

 

Тъмнозелените листни зеленчуци

Високото количество на фибри, фолиева киселина и каротеноиди превръща тъмнозелените листни зеленчуци (маруля, цикория, спанак, къдраво зеле и т.н.) в потенциални врагове на рака. Тези хранителни вещества имат доказано предпазващо действие най-вече срещу рака на устната кухина, ларинкса, панкреаса, белия дроб, кожата и стомаха.

От зелените листа - прекрасни ястия >>

 

 

Екзотичните подправки

Индийската подправка куркума е особено тачена в родината си не само заради приятния й пикантен вкус , който придава на ястията, но и заради доказаните й противоракови свойства. Лабораторни изследвания показват, че редовната консумация на куркума може успешно да потисне трансформацията, пролиферацията и инвазията на ракови клетки, характерни се за широк спектър от онкологични заболявания.

3 индийски подправки за здраве >>

 

Ягоди и малини

Ягодите и малините съдържат фитохимикал, наречен елагова киселина. Този мощен антиоксидант действително подпомага организма в борбата му с рака, като забавя растежа на раковите клетки и успешно неутрализира канцерогенните вещества в тялото.

Седемте чудеса на ягодите >>