От 1988 г. първи декември е обявен за световен ден за борба със СПИН (синдромът на придобитата имунна недостатъчност). Това включва не само усилия за по-добро познаване и лечение на вируса, но и образование на хората. Въпреки това на много места, включително в България, обществото остава притеснително незапознато с начина, по който работи вирусът на ХИВ.

Някои хора си мислят, че биха могли да се разболеят от СПИН чрез слюнка или по въздушен път.

Всъщност обаче е напълно безопасно да сте в една стая с човек, болен от СПИН и бихте могли дори да ядете с неговите прибори, без да се притеснявате от заразяване. Единствените начини за заразяване са чрез кръв, сперма или кърма.

Снимка: Getty Images

Важно е също така да се знае, че не всички, заразени с вируса, са хомосексуалисти или наркомани, макар действително това да са две от най-застрашените групи. Има немалко случаи, в които хора са били заразявани при лечение, зъболечение и кръвопреливане.

ХИВ също така не е смъртна присъда. Болестта прогресивно намалява ефективността на имунната система, правейки болния уязвим за инфекции и тумори. В днешно време симптомите на СПИН могат да се контролират и заразените имат възможност да водят нормален живот.

През 1984 г. в САЩ 13-годишният Раян Уайт се заразил със СПИН при кръвопреливане. Когато научили за болестта му, родителите на съучениците му се вдигнали на протест, за да не позволят момчето да се върне в класната стая. Те не искали да се вслушат в уверенията на лекарите, че няма риск останалите деца също да се заразят с болестта, само ако са в една стая с момчето.

Родителите на Раян трябвало да водят дълга и изтощителна битка с училището и момчето се превърнало в символ на дискриминацията срещу хората, болни от СПИН. Когато в крайна сметка Раян успял да се върне в училището, много родители преместили децата си и до края на живота си младежът бил нападан и обиждан на улицата.

Той починал през 1990 г. на 18 години.

На следващата страница прочетете за още няколко известни личности, които са починали заради СПИН >>>

Звездите, които починаха заради спин:

Фреди Меркюри (1946 - 1991)

Снимка: Getty Images

Една от най-известните знаменитости, които са се борили със СПИН, е вокалистът на "Queen". Миналата година имаше много успешен филм за Фреди Меркюри, който спечели редица награди.

През 1987 година станало ясно, че заради бурния си живот звездата се е заразила с ХИВ вируса. Гениалният музикант дълго време не желаел да потвърди пред медиите, че е болен, но симптомите били очевидни - той отслабнал и започнал да губи зрението си. Едва в последните си дни Меркюри разгласил от какво е болен и призовал хората да опитат да намерят лек срещу коварната болест. 24 часа след като изпратил официално изявление, музикантът починал от бронхопневмония, причинена от болестта. Най-вероятно той съзнателно е спрял да приема лекарствата си.

Рок Хъдзън (1925 - 1985)

Снимка: Getty Images

Рок Хъдзън е една от големите филмови звезди между 50-те и 80-те години. Той е участвал във филма "Гигант" с Джеймс Дийн и в редица романтични и криминални филми, които го превръщат в секс символ.

Рок Хъдзън бил диагностициран със СПИН само година след като вирусът на ХИВ бил открит. Актьорът се впуснал да обикаля света в търсене на лек, но по това време болестта все още не била изследвана достатъчно. Хъдзън умрял от усложнения, свързани с болестта през 1985 г., по-малко от два месеца, преди да навърши 60 години.

Джия Каранджи (1960 - 1986)

Моделът Джия Каранджи се е появявала на кориците на всички модни списания през 70-те. Тя е участвала в кампании на едни от най-големите модни къщи, като Армани, Кристиан Диор, Версаче и Ив Сен Лоран. Според някои тя е първият супермодел.

Бласкавата ѝ кариера завършва след като се пристрастява към хероина и малко по-късно умира от усложнения, причинени от СПИН. Джия е първата известна жена, която е починала заради ХИВ вируса.

Айзък Азимов (1920 - 1992)

Снимка: Getty Images

Макар да е известен най-вече с научната си фантастика, Азимов е работил по над 500 книги в различни жанрове (от детска литература до научни изследвания на Библията), което го прави един от най-продуктивните автори на всички времена.

През 1983 г. се налага да се извърши сърдечна операция на писателя и по време на процедурата му е прелята кръв, заразена с ХИВ. Азимов се разболява от СПИН и през 1992 г. умира.

Мишел Фуко (1926 - 1984)

Световноизвестният философ се заразява с ХИВ вируса през 80-те години, когато за СПИН все още не се говори. Той умира през 1984 година и става първият човек във Франция, загинал заради СПИН.

Либерачи (1926 - 1987)

Снимка: Getty Images

Пианистът Либерачи е най-добре платеният изпълнител в света на шоубизнеса през 50-те и 60-те години. Той е известен с екстравагантния си стил на обличане и е един от хората, вдъхновили Елтън Джон.

Либерачи е диагностициран със СПИН през 1985 г. и умира 18 месеца по-късно. След смъртта му става ясно, че е заразил приятеля си и любовника си с болестта. Двамата умират през следващите години.

Антъни Пъркинс (1932 - 1992)

Снимка: Getty Images

Актьорът Антъни Пъркинс е най-известен с ролята си на психопата Норман Бейтс в класиката "Психо".

През 1990 г., докато снима филма "Психо 4", Антъни Пъркинс е диагностициран със СПИН и умира две години по-късно.

Емил Чакъров (1948 - 1991)

Известно е, че хиляди хора в България са болни от СПИН, но няма много популярни личности, за които да се знае, че страдат от болестта. Според някои източници дори легендарният Георги Парцалев е починал заради СПИН, но близките му отхвърлят тази информация.

Може би най-известният българин, за когото се знае, че е умрял от СПИН, е цигуларят Емил Чакъров. Той продължава да свири, дори когато се разболява. Последният му концерт е в Париж и веднага след него е хоспитализиран. Умира в болница от бронхопневмония.

На следващата страница вижте кои известни личности днес живеят с ХИВ вируса >>>

Някои звезди, които живеят с болестта:

Чарли Шийн

Снимка: Getty Images

Звездата от сериала "Двама мъже и половина" научил, че е носител на ХИВ вируса през 2011 година, но опитал да го скрие от света. В продължение на четири години актьорът е плащал милиони в подкупи, за да не излезе информацията наяве.

Снимка: Getty Images

Чак през 2015 г. стана ясно за заболяването на актьора, който обаче отказва да участва в кампании, тъй като не иска да се превръща в лице на вируса. Шийн казва, че желае да помогне на други хора, но най-важната му отговорност в момента е към самия него и към подобряване на собственото му състояние.

Меджик Джоунс

Снимка: Getty Images

През 1991 година баскетболната легенда Ървин Джоунс, известен като Меджик, обяви, че се оттегля от спорта, защото е ХИВ позитивен. Постъпката му без съмнение е много смела, защото по това време се смята, че вирусът е смъртоносен и се свързва с употреба на наркотици и с хомосексуализъм.

Снимка: Getty Images

Макар да има ХИВ, Джоунс не е развил СПИН и още тогава уверява феновете си, че планира да живее дълго. И наистина, дори днес, почти 30 години по-късно, той продължава да работи като много успешен спортен коментатор.