Освен сочни и уникално вкусни, зрелите домати са много полезни за здравето. Богатото им съдържание на ликопен, който придава червеният им цвят, ги прави мощни "антиоксиданти”. Специалистите доказват, че антиоксидантната активност на ликопена е около 100 пъти по-силна от тази на витамин Е. Антиоксидантите помагат на тялото да се прочисти от свободните радикали, които причиняват оксидация на тъканите, водеща до възпаления и потенциален риск от рак на простатата, на млечната жлеза и дебелото черво, както и развитие на сърдечно-съдови заболявания. 

Фенолите в доматите също имат мощен антиоксидантен ефект, затова присъстват в противораковите диети като спирачки за карциногените.

Тепрените имат здравословен ефект в профилактиката на рак на кожата (меланома малигнум) и рака на простатата. Те се съдържат не само в свежите салати от домати, но и в доматената супа, доматения сок и доматеното пюре. 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Необходимо е да се изгради навик за здравословно хранене с превес на растителните продукти. Доматите съдържат витамин В3, който премахва холестероловите плаки по стените на артериите, а витамин В6 обезврежда хомоцистеина в кръвта, който нарушава цялостта на вътрешната стена на кръвоносните съдове. Така предпазват от образуването на тромби и съответно от инфаркт и инсулт.

Всяка растителна храна, заради наличието на фибри, засилват моториката на червата и предпазва от запек. Регулиране работата на храносмилателната система с редовно изпразване на червата, премахва условията за гниене и интоксикация от задържаните фекални маси. Според Патриша Брег, живите храни могат буквално да изчистят мъртвата материя от тялото и да я изхвърлят.

Един голям домат осигурява повече от 10% от дневните хранителни нужди от калий. Богатото съдържание на калий помага срещу болки и подуване на корема. Доматите се славят като афродизиак и неслучайно са наречени ябълки на любовта (love-apple).

През лятото не пропускайте и един ден без домат на трапезата си. За да запазите аромата им, не ги съхранявайте в хладилник.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Достатъчно високото съдържание на витамин С, цинк и селен в доматите засилва имунната защита. Те помагат и за предпазване от хронични възпаления. Хора, които обичат домати се разболяват по-рядко от грип

Един ден в седмицата може да консумирате само сокове, ако искате да намалите теглото и да стегнете фигурата си. Приложете правилото : "8 чаши прясно изцеден сок през 2 часа”. Постарайте се през този ден да не ядете нищо друго. Соковете ще потушават успешно чувството ви за глад и леко ще проведете разтоварването си. Прочута зеленчукова комбинация за свеж сок е тази от домати и моркови с 1 -2 пресни или сушени листа джоджен.

Ефективно разтоварване след почивен ден може да постигнете с доматена диета. Подберете си узрели сочни домати от пазара около 1-1.5 кг. Не ги посолявайте, а се насладете на богатия вкус и сочността им. Яжте ги бавно като сутрешна закуска; по един по-малък домат в 10ч и 16 ч; за обяд и за вечеря, колкото може да изядете с удоволствие. Сами ще се убедите в невероятно бързия и добър резултат. 

Снимка:Thinkstock/Getty Images