Може би се питате защо е толкова лесно да отслабнете навсякъде другаде, докато коремчето ви напук не помръдва. Научете основните причини за това коремът ви да изглежда по начина, по който изглежда и научете как можете да се преборите с него, за да се усмихвате по-широко пред огледалото.

Къде са мазнините? Отвън или отвътре?

Измерете талията си със сантиметър и си отбележете числото. Освен ако не се казвате Скарлет, талията ви надхвърля 60 см. Ако спазвате хранителен режим и започнете резултатни тренировки, до няколко седмици измерването ще покаже няколко сантиметра по-малко, но не всичко, което сте изгубили идва от подкожните мазнини. Около 30%  от стопените мазнини се намират между вътрешните ви органи. Когато отслабне коремчето, губите не само неприятните гънки, но и стапяте опасните за сърдечносъдовата система висцерални мазнини. Формата на корема се определя и от двата вида мазнини. Важно е да знаете, че мазнините, които се намират между вътрешните ви органи лесно изчезват с физическа активност и бързо се натрупват, ако водите заседнал начин на живот. При първоначалното измерване може да се окаже, че талията ви надхвърля 85 см. За една жена това показва възможен метаболитен проблем и е разумно е да се обърнете към лекаря си, за да направите нужните тестове и да изключите опасност от преддиабет.

Работят ли мускулите ви?
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Застанете в профил и се погледне в огледалото. Отпуснете се. Хванете вертикална кожна гънка и вижте дали имате достатъчно мазнина, за да изглежда така коремът ви.  Ако е достатъчно, мускулите под нея ще бъдат гладки и равни, без издутина под пъпа. Такъв корем показва добър мускулен тонус. Ако нямате много подкожна мазнина, възможно е самите коремни мускули да са отпуснати и да придават издут вид на профила ви. Мускулите отговарящи за плоския външен вид на корема не се натоварват от коремни преси и стандартни напрягащи коремни упражнения. Опитайте следното упражнение: застанете в позиция като за лицева опора, на лакти, с напълно изпънато тяло. Стегнете дупето и се дръжте само с коремните мускули, без да извивате и стягате раменния пояс. Задръжте тази позиция статично. Ако не можете да държите тялото стегнато поне 60 секунди, правете това упражнение 3-4 пъти седмично, за да тонизирате мускулите, които отговарят за плоския корем. Дайте си поне 2 месеца, за да видите добри резултати.

Храносмилате ли добре?

Оплаквате ли се от подут и отекъл корем, особено в следобедните часове? Въпреки, че е нормално сутрин да се будите с празен корем, а вечер да го усещате по-пълен, подуването, къркоренето, газовете и нередовното отделяне, са съвсем друг симптом. Напълно е възможно плоското коремче да ви убягва заради лошо храносмилане. То се причинява от неподходящ избор и прекомерно смесване на храни, нередовно хранене, психически стрес, обезводняване, обездвижване, привикване към лаксативи и леки хранителни алергии. Може да сте чувствителни към млечни произведения, диетични подсладители, глутен, кофеин или газирани напитки. Ако скоро сте претърпели лечение с антибиотици, може да страдате от нарушена чревна флора.

 

 

За да елиминирате подуването на корема, избирайте топли и лесносмилаеми храни, хапвайте често и по малко и приемайте течности на всеки час. Обезводняването е честа причина за смущения в отделянето. Започнете редовно да взимате пробиотици, за да възстановите естествената среда в червата и опитайте успокояващи чайове от пресен джинджифил, мента/ джоджен или лайка. Направете си тестове за поносимост към храните, за да изключите възможните хранителни непоносимости.

Как изглежда гръбнакът ви?

Много жени спазват стриктен хранителен режим и спортуват, но въпреки това коремът им не изглежда плосък. Застанете пред огледалото и разгледайте стойката си в профил или пък се снимайте и огледайте снимката. Ако извивката на гръбнака при кръста е твърде проявена, възможно е коремът ви да е леко издут напред поради спецификата на стойката. Представете си, че тазът ви е купичка за супа и тя е наклонена напред и се излива пред вас. Завъртете таза в обратната посока и стегнете дупето и ако това направи коремът ви красив и плосък, то си имате работа не с излишни мазнини, а с мускулен дисбаланс. Дайте си поне няколко месеца за да разтегнете добре мускулите, сгъващи краката към торса, прасците и кръста, избягвайте коремни преси и забравете за високите токове.

Ами хормоните?

Със сигурност знаете, че всички мазнини, които складирате, са резултат от неизползвана енергия. С други думи, в някакъв момент сте приели повече храна, отколкото сте изразходвали. В тялото обаче има цяла армия от хормони, които диктуват къде отиват тези мазнини. Мазнините, които виждате около и под пъпа са резултат от действието на кортизола, а мазнините по кръста, които с намигване наричаме „любовни дръжки” обикновено са резултат от повишеното отделяне на хормона инсулин. Той отговаря и за натрупването на депа в горната част на корема, под гърдите и под плешките, там където минава хоризонталната лента на бельото ви. За да контролирате тези хормони, не е достатъчно само да ограничите количеството на храната – ще отслабнете навсякъде другаде, но не и на корема.

Завишеното наличие на кортизол се свързва със стрес, недоспиване, гладуване и екстремни диети, прекаляване със стимуланти и добавки за отслабване, твърде дълги изтощителни тренировки и липса на почивка. За да укротите този хормон и да намалите мазнините около пъпа, спете поне 8 часа, намалете кафето и стимулантите, хранете се на всеки 3-4 часа и се заемете с релаксиращи упражнения или медитация. Не спортувайте над 1 час и непременно се хранете преди и след тренировка. Като помощно средство нутрициолозите препоръчват да се приема чай от лайка, зелен чай, ашваганда, или родиола.

Свърхотделянето на инсулин също се свързва със стрес и недоспиване, но най-вече с увеличена консумация на сладки и тестени храни, дори и на някои плодове. Особено неподходящо е да приемате сладко на гладно. Дори да изберете сложни въглехидрати, като кафяв ориз или тъмен хляб, винаги приемайте малко количество от тях в комбинация с храна богата на белтъчини, полезни мазнини и фибри. Инсулинът се контролира най-добре с редовна двигателна активност и храна с намалено съдържание на въглехидрати. Избягвайте крайните белтъчни диети, а наблегнете на умерени белтъчини, умерени полезни мазнини и много пресни зеленчуци. За да помогнете на тялото в контрола на кръвната захар, запознайте се добре с подправките канела и чимен. Ако искате да сте истински шампиони – задължително хапвайте риба поне 3 пъти седмично, заради ценните Омега 3 мастни киселини.

Със съдействието на www.artofrealfood.com