Колко хубаво би било, докато си похапваме сладко-сладко, да можем да горим и… излишните мазнини. Е, добрата новина е, че мечтата, за която си бленуваме, може да се  превърне в реалност, стига да знаем към кои храни по-често да посягаме.  Лоша новина няма. Да, да, добре разбрахте – има храни, които могат не само да ви помогнат да се отървете от някое и друго килце, но и да възвърнете свежестта и блясъка на кожата си. Те се борят със свободните радикали и в същото време стимулират обмяната на веществата. Изводът: Колкото повече наблягате в дневното си меню именно на тях, толкова по-млади и стройни ще бъдете.

Кои са те ли? Ето ги и тях – 5 от най-ефикасните храни, които не само, че запазват младостта, но и успешно помагат да се отървем от излишните килограми:

1. Нискомаслените млечни продукти

Ако искате да преминете към качествена и пълноценна диета, задължително трябва да включите към нея нискомаслени млечни продукти. Колкото богати са те на калций, толкова бедни са на мазнини. Благодарение на специфичните сложни въглехидрати, които влизат в състава им, нискомаслените млечни продукти благоприятстват обмяната на веществата и участват усилено в изгарянето на излишните мазнини. Сложните въглехидрати стимулират обмяната на веществата и поддържат нивата на инсулина ниски (високото ниво на инсулин задържа мазнините в организма). Наред с всичко това млечните продукти съдържат аминокиселина, която в съчетание с калция, образува съединение, участващо особено интензивно върху изгарянето на мазнините. Ако обаче ви интересува кое мляко е по-добро – киселото или прясното, специалистите препоръчват първото. За разлика от него прясното мляко съдържа лактоза, която след 45 годишна възраст организмът все по-трудно разгражда.

 

Как и защо да консумираме кисело мляко >>

 

2. Ядките

Ядките притежават толкова удивителни качества, че лесно можем да ги наречем универсални лечители. Те са чудесно средство за стимулиране на храносмилателната система. Според последни изследвания, направени от учени в Харвард, 50 г ядки на ден топят 1 см от мазнини от талията за месец. Ядките съдържат фибри и протеини, както и "здравословни мазнини", които доставят на организма чувство на ситост и ни предпазват от преяждане. Особено внимание заслужава да обърнем на бадемите – скорошно изследване установи следното: Участниците в проучването, които яли по 100 г бадеми дневно в продължение на 6 месеца, се избавили с цели 18% от общото си телесно тегло преди експеримента.

 

5 убедителни причини да обичаме бадемите >>

 

3. Лютите чушлета

Лютите чушки са сред храните първенци по изгаряне на мазнини. Не случайно те са сред основните продукти, влицащи в състава на повечето диети. Силно пикантната си жилка лютите чушлета дължат на веществото капсаицин. Предизвиканата от него топлина увеличава метаболизма и сърдечната честота, а оттам - и скоростта на изгорените калории. Според последни проучвания само една изядена люта чушка на ден повишава метаболизма с 25%, което от своя страна води до значително нарастване на количеството изгорени мазнини. Така че не се страхувайте ежедневно да обогатявате менюто си с някоя пикантна подправка или люта чушка. Това не само ще ускори обмяната на веществата, но ще повиши и имунната защита на организма.

 

Люто, по-люто >>

 

4. Пресните зеленчуци

Зеленчуците са едни от най-добрите храни, богати на антиоксиданти. Няма диета или здравословно меню, което да не включва в състава си обилни количества, най-вече, зеленолистни зеленчуци. Високото съдържание на фибри и ниското количество на калории в тях ги превръща в любимо меню на всяка дама, държаща на стройния си силует. Проучвания доказват, че зеленчуците усилено участват в разграждането на мазнините и в подобряването на метаболизма.

 

Зелените зеленчуци, които помагат в борбата с килограмите >>
 

5. Консумацията на достатъчно количество течности

Не е тайна, че водата е живот. Около 70-75% от телесната маса е само вода. Колкото повече вода пиете, толкова по-здрави, млади, енергични и стройни ще бъдете. Редовната консумация на вода помага при изгарянето на калории, изчиства тялото от токсините, почиства и тонизира кожата, енергизира и хидратира организма. 1,5 – 2 л дневно вода изгаря средно около 100 калории.

 

Защо тялото не може без вода >