Нищо не идва даром – преди да дойде лятото се подложихте на зелен детокс, добавихте още упражнения за корема, започнахте да тичате в парка.

Ако сте изпълнили всичко, усилията ви вероятно са се възнаградили с успех – чувствали сте се добре в собствената си кожа на морския плаж и лесно сте се катерили по склоновете на планината. Сега обаче ваканцията свърши, сутрините са дъждовни, не ви се става от леглото до последния момент и дупето и ръцете ви започват да омекват...

Споделям ви как помагам на клиентите си да планират прехода от лятото към зимата, така че да са в страхотна форма и да посрещнат пролетта стегнати, в добро настроение и без да трябва да взимат спешни мерки за да влязат във форма.

1. Изненадайте есента, вместо тя да изненада вас. Щом досега сте тичали навън, преди да се е застудило наистина, намерете удобен вариант за сезона – закрита писта или пък фитнес, който е близо до работата или дома ви. Винаги планирайте как да адаптирате физическата си активност за по-студено време.

Продължава >>>

 


2. Опитайте нов вид движение – плуване, танци, бокс, пауър йога. За да сте редовни обещайте си поне месец да посещавате часовете с приятел, за да се подкрепяте взаимно. Месец е и времето за създаване на нов навик и шанс да прецените дали този спорт е за вас или не.


Кажете сбогом на коремчето и любовните дръжки
 

Продължава >>>


3. Сутрин пийте чаша топла вода с лимонов сок или малко мед – направете това още преди кафето за да подпомогнете процесите на храносмилате и детоксикация.

Био мехлем с мед и лайка за мека и хидратирана кожа

Продължава >>>


4. Сменете студената храна с топла – според древната наука за живота ’’Аюрведа’’ всеки сезон носи своя характеристика – тъй като зимата има сух и студен характер, важно е храната да е по-мокра и топла, за да балансира тялото и ума. Сприхавост, раздразнителност, нетърпеливост и постоянен глад лесно се ‘’потушават’’ с топла храна.

На закуска заложете на сварени каши от елда, просо, киноа или амарант, на обед на вкусна супа, а вечер на топло печено месо или зеленчуков гювеч. Преди лягане направете чаша чай от лайка или топло мляко с щипка индийско орехче. В особено топлите дни на циганското лято – хапвайте студени салати и кисело мляко, но в дъждовните и лоши дни, бързо адаптирайте менюто си.

Не прегрявай – с Аюрведа

Продължава >>>

 

5. Припомнете си ‘’загряващи’’ процедури, които са ви приятни. Вместо разходки по плажа и престой около басейна, сега през уикендите си направете сауна и парна баня с приятели или посетете горещ минерален басейн. Добре е и грижата за кожата да стане по-топла – потърсете загряващи кремове за долната част на тялото– повечето билкови кремови с антицелулитен ефект са точно такива. Стъпалата може да намазвате с магнезиево масло или гел преди лягане – така нервната ви система ще се възстановява докато спите, а крайниците ще са топли.


7 причини да се грижим добре за стъпалата си
 

Продължава >>>
 

 


6. Настройте Циркадния си ритъм с повече светлина– хората които са чувствителни, лесно се отпускат, потискат и демотивират, когато деня започне да се скъсява и светлината не достига. Опитват се да се възстановят с повече сън, а освен съня, значение има и светлината, и колко дълго сме изложени на нея. За да настроите правилно телесния си часовник, за да сте продуктивни и да спите пълноценно, сутрин ставайте и веднага излизайте на тераса или близко до прозорец. Там направете сутрешни дихателни упражнения и изпийте топла напитка. Ако не владеете такива упражнения, просто наблюдавайте дишането си и се опитайте да вдишвате и издишвате тихо през носа със затворена уста.

 


Разкажете ни как вие се подготвяте за старта на студените дни, как поддържате формата си или задайте конкретни въпроси към нас под тази статия!