Колко пъти чуваме: ‘’от понеделник съм на диета’’? Във всеки момент мога да изброя имената на поне 5 мои приятелки, които са ‘’на диета’’.

Парадоксът е, че повечето хора, които поддържат оптимално тегло и се наслаждават на добро здраве и лесно закопчаващи се панталони, всъщност рядко спазват диети и дори някога да им се е налагало да се ограничават, вече са изградили стил на хранене, който не налага строги лишения и сезонни диети. Другият тип дами или са се подложили на някоя модерна диета или се хранят безразборно, докато намерят следващия 7, 30 или 100-дневен план за вталяване.

Повечето хора, които търсят съветите ми след достигане на високо тегло, са започнали от 55 или 60 кг. Със всяка следваща диета борбата с 5 килограма се превръщала в 10, после в 15 и накрая в 50 и повече. Този ефект, който наричаме йо-йо, се дължи на лесното складиране на излишни мазнини под влиянието на увеличен апетит, който ни сполита след дълги и гладни дни, седмици и месеци. Различни органи и системи в тялото страдат, докато накрая метаболизмът ни се промени и поддържането на оптимално тегло не стане трудно на фона на увреденото здраве.

Не би ли било чудесно, ако резултатите от една или друга диета станат трайни и завинаги запазим новото, по-ниско тегло? Наистина, звучи като невъзможна мечта, но с малко планиране, може да сте във форма и когато не сте ‘’на диета’’.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

1. Ако в момента спазвате диета, планирайте как ще продължите. Независимо дали е за 3, 5 или 100 дни, диетата ви трябва да има логично и рационално продължение. Спирането на един режим на хранене трябва да се извърши плавно, за да може да се настроите отново към приема на различни храни извън него. Разумно е да запазите честотата на хранене, съвсем леко да увеличите калориите и да следите как ви се отразява промяната.

2. Не вярвайте на кантара няколко дни след края на диетата: ако току що сте приключили с диета, която ограничава солта или захарта, дори малки количества солени или сладки храни могат да се отразят на кантара. Това не означава, че сте изгубили постигнатите резултати, а че сте възстановили част от отделените благодарение на диетата течности. За да не изпадате в паника, плавно въвеждайте солени или сладки храни в режима си, като приемате малки количества от тях, за да свикне тялото с новите нива и да настрои водния си баланс.


Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

3.  Изберете си стил на хранене, с който лесно се поддържа новото ви тегло. Ако преди диетата сте хапвали бърза храна няколко пъти дневно, връщането към този стил на хранене няма да поддържа новите ви форми. Наблегнете на естествени продукти, домашно приготвена храна, пресни плодове и зеленчуци, качествени белтъчини и мазнини и ограничете пакетираните храни, за да сте сигурни, че може да поддържате новото си тегло без усилия.

4. Научете се да разпознавате сигналите за глад и ситост. Не се хранете само защото е време за закуска или за обяд. Когато сме на диета, гладът е силен и често мислим за храна. При поддържането на тегло е важно да разбираме дали наистина сме гладни и да не се храним само защото така ни се иска или защото виждаме чиния пред себе си.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

5. Използвайте движение, за да оптимизирате метаболизма. Макар, че никой не може да надбяга лошото хранене, ежедневната физическа активност е много важна след приключването на диета. По време на оскъдно хранене, тялото редуцира калориите, които харчи за движение, за да спести енергия за жизнените нужди – така може да се окаже, че ходите по-малко, лежите повече или просто сте по-унили и бавни. След връщане към поддържащ стил на хранене, умишлено трябва да увеличите или времето, или трудността на физическото натоварване – така ще може да оптимизирате горенето на калории и да използвате прибавените калории, вместо да ги складирате.

6. Заобиколете се с хора с подобни интереси, навици и оптимално тегло. Ако постоянно празнувате с приятели, които поръчват литри бира и пържени картофки, ще ви е много по-трудно да поддържате добро тегло, отколкото ако посетите нов здравословен ресторант или отидете на планина с друга група приятели. Социалната среда е решаващ фактор в поддържането на добро здраве и тегло. Възползвайте се!

Не на последно място, ако въпреки всичките ви усилия, борбата с едни и същи килограми ви се струва като неравна битка, консултирайте се със специалист –диетолог, за да си гарантирате здраве, жизненост и заслужено щастие.

Със съдействието на www.artofrealfood.com