Едно от предимствата на дискусиите във форума на Lady Zone, е че мога да общувам директно с дамите, които искат да влязат във форма и да видят как кантарът тръгва стремително надолу. С приближаването на лятото всеки иска да намери бърза диета и да влезе в дрехите от миналата година. За да сте доволни от положените усилия обаче е хубаво да знаете колко бързо може да отслабнете.

Скоростта на отслабване зависи от няколко базисни "подробности". На първо място е въпросът от какво е съставено теглото: разбира се, имате излишни мазнини, но имате и т.нар активно или чисто тегло. Това е масата на тялото, когато от общото число, което показва кантара, извадим мазнините. Когато отслабвате, стремежът ви е да свалите мазнините, които се намират между органите и под кожата; никой не започва диета с мисълта да изгуби кости, органи и мускули. Вашата цел е да изгубите мазнини, а кантарът ви показва общото тегло – затова и често послъгва. Един килограм надолу не означава един килограм изгорени мазнини.

  • За да изгубите излишна мазнина, тялото трябва да изпита недостиг на енергия, т.е за достатъчно дълъг период от време приетите калории да надвишават изразходваните. Това правило важи за всички здрави хора. Представете си, че дневно не ви достигат 450 калории – тялото може да мобилизира 50 гр от мазнините ви за да обезпечи тези нужди. Повечето диети гарантират недостиг на 500-1000 калории дневно, което означава, че дори при пълен глад, рядко може да мобилизирате и изгорите повече от 100-150 грама мазнини и то при чудесни за целта хормонални условия.

 

  • Защо тогава кантарът показва 2-3 кг надолу само след 3-4 дни на диета? Много често това е загуба на вода, складирани хранителни вещества и част от съдържанието на червата ви. Ако започнете да се храните както преди, ще видите как това тегло ще се завърне за нула време – реално сте свалили много малко мазнини. Този ефект е особено силен при диетите с ниско съдържание на въглехидрати. При диетите с много ниско съдържание на калории след време може да се понижи теглото на мускулите и костите, което е силно нежелателно.
  • Важно е да приемете, че загубата на мазнини не е лесен и бърз процес. За тялото това означава производство и транспорт на хормони и привеждане в дейност на нови метаболитни пътища, което отнема време и енергия. Невъзможно е да се изгубят мазнини и да се запази новото тегло само след 2-3 седмици диета, а повечето дами са готови да изберат следващия драконовски режим, защото диетата им не работи. Ако за седмица изгубите 1 кг, за 2 месеца това са 6-8 кг, които не само ще свалите, но и ще задържите. Преди да преминете към нов режим задължително анализирайте сегашния.

 

  • Всеки отслабва с различна скорост, това зависи от предишния опит с диети, пола и възрастта, хранителните навици и предпочитания, както и здравния статус на човека. Плавните промени в режима на хранене, които се въвеждат за дълго време, дават по-добър дългосрочен ефект от неколкодневните диети.

 

  • Повечето хора изгубват 1-3 кг в първите дни на нов режим. След настройването към въведения режим, разумно може да очаквате между 500 гр и 1 кг седмично. Колкото повече тежите и колкото по-голяма обиколка на талията и процент подкожни мазнини имате, толкова по-висока е скоростта на отслабване. Някой с 60 и повече излишни килограма може да свали и 4 кг за една седмица. За човек, който има само 2-3 излишни килограма, загубата им може да отнеме до 3-4 месеца. Каквато и диета да изберете, специалистите съветват в никакъв случай да не падате под 1200 калории дневно и да се информирате много добре преди да предприемете нещо драстично ‘’от понеделник’’


Със съдействието на www.artofrealfood.com