Храненето се отразява на нашето тяло, лице и кожа. Затова трябва да бъдем много внимателни какво слагаме в кошницата, когато пазаруваме за вкъщи.

Какво ДА пазарувате:

Плодове и зеленчуци


Задължително първият щанд в хранителния магазин, през който трябва да минете е този на витамините. Цитрусовите плодове са подходящи за летния сезон- ананас, портокал, грейпфрут, киви, манго. Заложете и на ягодите и черешите. От зеленчуците освен обичайната маруля, домати и краставици, купете си броколи и цвекло. Сушените плодове също са полезни, но гледайте да не съдържат допълнителна захар.

Месо


То трябва да е прясно. Най- добре да е без кост, бут или гърди, но без подправки. Най- добре е да овкусите месото си саморъчно вкъщи. Така ще сте сигурни какви подправки съдържа то.

Млечни продукти

Обезмаслено мляко, яйца, сирене и кашкавал. Гледайте задължително срока на годност. Сиренето трябва да е твърдо и да не съдържа растителни мазнини.

Хляб


Пълнозърнест и черен за предпочитане.

Био храни


Щандът за био храни в по- скъп, но за сметка на това храните са чисти и истински. Ако пазарувате поне веднъж седмично от там, това ще се отрази и на външния ви вид.

Риба


Рибата трябва да присъства в менюто ви поне веднъж седмично. Според вкуса и начина на приготвяне си купете вкусна и прясна риба и изненадайте семейството си за вечеря.

Ядки


Бадеми, орехи, кашу. Нека те са пресни и непечени. Избягвайте солените бирени фъстъци и царевица.


Какво да НЕ пазарувате:

Полуфабрикати


Консерви, полу- приготвени спагети и други полуфабрикати. Те са изключително вредни за тялото ни.

Чипсове


Не прекалявайте с храните на крак в пакети. Съдържат много сол и са високо калорични.

Замразени храни


Избягвайте замразените плодове и зеленчуци, защото те са загубили свежестта си и витамините вътре в тях. А за замразените банички и пици просто не си и помисляйте!

Сладко


Освен ако не е тъмен шоколад, не прекалявайте с тортите, вафлите и бонбоните. Особено желираните, защото в тях има много захар и оцветители.

Газирани напитки


Газираното не е полезно за стомаха, съдържа много оцветители и консерванти. Купувайте си прясно изцеден сок за пиене и минерална вода.


Ако спазвате тези съвети и подбирате внимателно какво слагате в хладилника си, ще се чувствате красиви и винаги във форма, а точно това ни трябва през лятото!