Всеки човек има различно количество чревна микрофлора, която участват в разграждането на поетата храна и в усвояването на градивните вещества от нея. От червата са изолирани над 500 вида бактерии, които  оказват влияние върху метаболизма, храносмилането и цялостното здраве. Те имат ключова роля за поддържането на имунната система като контролират размножаването на болестотворните бактерии и гъбички. 

Някои учени дори разглеждат чревната миклофлора като на отделен орган - микробиом (колекция от всички гени, които се намират в бактериите).

Балансът на чревната микрофлора става нестабилен от честия прием на лекарства и особено на антибиотици; хормонален дисбаланс от стрес, при който отделените хормони стимулират размножаването на болестотворни бактерии; прекомерна консумация на захар и алкохол.     

Продължава с пробиотични храни>>>

Пробиотици се съдържат в т.нар. "живи храни", получени чрез ферментация

В основата на този процес стоят бактерии, които поставени в подходящи условия, започват да се размножават. В зависимост от крайния продукт има различни видове ферментация: млечнокисела, оцетнокиселина, масленокисела. Тази ферментацията води до размножаване на добрите бактерии, но и елиминира голяма част от токсичните вещества в храната. Например, хората с лактозна непоносимост понасят киселото мляко (ферментирало) по-добре от прясното. Ферментацията намалява съдържанието на протеазни инхибитори, т. е. прави храната по-богата на протеини; намалява се съдържанието на фитинова киселина, която блокира усвояването на минералите: калций, магнезий, мед, желязо и цинк. Може да се спомене и факта, че витамин B12 е ферментационен продукт.

Пробиотични храни, които е добре да се консумират често:

Кисело мляко - това е най-масово употребяваната пробиотична храна. Лесно достъпни, киселото мляко и сирената са храни с високо съдържание на пробиотици.

Кисело зеле, сурова туршия, кисели краставички - тези ферментирали зеленчуци са изключително богати на пробиотични бактерии, които помагат за подобряване на цялостното здраве и чрез детоксикация на черния дроб.

Продължава с кефир, ябълковият оцет, мисо, комбуча>>>

Кефир е напитка на основата на кисело мляко, но може да бъде направен и при ферментиране на зърна и вода.  

Комбуча е ферментирал, подсладен чай - традиционна напитка от Изтока. Подобрява смилането на храната и облекчава оплакванията от ставите.

Ябълковият оцет е получен от ферментирали ябълки и е богат източник не само на пробиотични бактерии, но и на ензими и аминокиселини. Регулира нивата на кръвната захар и укрепва имунитета на организма.

Паста мисо е получена вследствие на ферментация на соевите зърна. Добавя се към салати и супи.

Всички продукти, които съдържат живи бактерии, трябва да се съхраняват в хладилни условия, защото бактериите загиват при загряване. При възможност осигурявайте в ежедневното си хранене поне една пробиотична храна. С редовно внасяне на пробиотици се премахват оплакванията от стомашно-чревния тракт като газове, подуване, спазми, гастроезофагеален рефлукс.