Как е възможно определени храни да подсилват чувството за глад малко след хранене? Това зависи от гликемичното им ниво. Колкото е по-високо то, толкова по-бързо огладняваме.

Храните, които влизат в тази категория са: 

Суши
Вместо да си поръчате пица, избирате суши като „по-диетичен” вариант. И ние го правим, но грешим. По-добре е да залагаме на супа Мисо (традиционно японско ястие, което дори и да се нарича „супа”, често се консумира сутрин за закуска) или сашими. Те съдържат всичко необходимо, така че организмът да бъде добре захранен... и за дълго.

Плодовите сокове
Колкото и да не ви се вярва плодовите сокове и фрешове не са достатъчни, за да излъжат глада. Истината е, че ако искаме да си спестим хапването между две хранения е по-добре да пием плодов компот или фреш с парченца плодове, защото всички витамини и минерали се съдържат в кожата на плода и самия него. След като бъде изстискан един плод или зеленчук, в сока остава само захарта. Причина да сме гладни час по-късно.

Алкохолът
Питали ли сте се, защо посягаме към купичката с фъстъци и други ядки...

когато сме с приятели по време на Happy hour-a?

Отговорът е прост – алкохолът снижава нивото на гликоген и повишава това на глюкозата, което води до усещането за глад.

Белият хляб

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos


Закуската ви си се състои в приготвянето на вкусни филийки бял хляб, намазани с конфитюр или течен шоколад? Естествено, че ще се чувствате гладни час по-късно. В рафинираното брашно гликемичното ниво е изключително високо. Затова е добре да варирате сутрешното ви хранене с пълнозърнести продукти, които със сигурност ще ви предоставят необходимата енергия до обяд.

Картофите
Гликемичното ниво в картофите е изключително високо – към 70 %. Независимо как са приготвени – на фурна, пара и на тиган, картофите не са храна, която осигурява необходимите хранителни стойности, засищащи организма.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

PS.: Същото се отнася за сандвичите, характерни за бързото хранене и индустриалните храни.