Наскоро четох статистика, че повечето хора се хранят доста бързо – отделят за целта между 2 и 11 минути. Знаете, че за да се усетите сити са нужни поне 20 минути. Затова не е никак чудно, че въпреки усилията за много дами е трудно да контролират изядените количества. Споделям ви няколко начина да забавите скоростта на хранене и ще подобрите усвояването на храната, ще се научите да се засищате от по малко и ще постигнете желаното тегло по-лесно.

Поглеждайте всяка хапка

Ако поемате храната първо с очите си, не само ще се позабавите, но и ще се насладите естетически на това, което предстои. Освен това ще бъдете по-спокойни – фактор, който е много важен за храносмилането. 

Дъвчете добре храната си

Това важи особено за храните, богати на въглехидрати, тъй като много от ензимите за тяхното смилане са в слюнката. Правилото за 28 пъти е малко тягостно, но се стремете да сте сдъвкали напълно хапката преди да я погълнете.

След всяка хапка оставяйте вилицата

Този трик работи много успешно. Хапнете, сдъвчете и преглътнете. След това оставете вилицата и чак после посегнете за следващата хапка. Нямате вилица? Просто правете паузи.

Затворете очи, докато дъвчете

Възприятието за храната със затворени очи е много различно. Докато дъвчете, можете да се фокусирате изцяло върху аромата, текстурата и преживяването, без да се разсейвате.

Хранете се с клечки

Освен ако не сте майстори, изяждането на една салата ще се превърне в 15-минутно занимание. Междувременно сигналите за ситост ще се обработят и ще се нахраните с по-малко количество.

Използвайте часовник

С помощта на часовник сериозно ще увеличите времето за хранене. Засечете колко време ви отнема един обяд. Нека то да ви е отправна точка и бавно увеличавайте времето си, докато не започнете да се храните за 20 минути. Хапвайте обичайното количество храна на равни порции. 

Създайте атмосфера

Независимо дали се храните на работното си място или у дома, обърнете внимание на атмосферата. Запалете свещ, поставете вазичка с цветя и красиви салфетки и прибори. Това подсъзнателно ще ви помогне да забавите темпото.

Със съдействието на www.artofrealfood.com