Знаехте ли, че съществува терминът „цветна психология”? И освен, че съществува такъв израз, това може да е новата терапия, с която ще се почувствате още по-добре. Това е така, защото различните цветове притежават различни лечебни свойства.

В зависимост от ситуацията различните цветове могат да ви въздействат положително или отрицателно. За да не сме голословни веднага даваме пример: когато влезете в стая, която е боядисана в червено, вашият пулс се ускорява, а когато попаднете в синя обстановка сърцето ви ще нормализира своя ритъм.

Разбира се, че е доста наивно да мислим, че багрите ще ни излекуват. Но много психоаналитици и психолози вярват в терапията с цветове и нейните ефекти върху тялото на човек, който е болен от нещо.

Предлагаме ви няколко цвята и въздействието, което те ще окажат върху ума и тялото ви.

Червен

Физически ефект
: Стимулира тялото и ума чрез ускоряване на циркулацията на кръв. Стимулира и производството на ензими от надбъбречните жлези. Цветът разсейва негативните мисли, но има случаи, в които действа и раздразнително.

Червеното е цветът на хората, които
: са енергични, амбициозни и оптимисти. Обичат да са център на вниманието.

Оранжев

Физически ефект
: Оранжевото стимулира храносмилателната система и е много полезен при пациенти, които са загубили апетит. Възможни са и ефекти, като въздействие върху половите органи. Засилва имунната система. Може да е в помощ и при проблеми с белите дробове.

Оранжевото е цветът на хората, които
: приключенски натури, социални, очарователни, но много често трудно прощават.

Жълт

Физически ефект
: Стимулира и изостря дейността на мозъка. Помага на хора, които имат проблеми с нервите, както и за пречистване на организма от лоши мисли.

Жълтото е цветът на хората, които
: са интелектуалци по природа, идеалисти, проявяват голямо любопитство и са големи индивидуалисти.

Зелен

Физически ефект
: „Охлажда” и релаксира окото. Зеленото е подходящо за хора с наследствени болести на сърцето. Спомага за успокояване на емоциите, за постигане на равновесие и спокойствие.

Зеленото е цветът на хората, които
: са стабилни психически, респектиращи, добри по душа.

Син

Физически ефект
: Намалява кръвното налагане. Има охлаждащ и успокояващ ефект, стимулирайки хипофизната жлеза, която се грижи за добрия ни сън.

Синьото е цветът на хората, които
: обичат да са спокойни, хармонични, но и също консервативни и много способни.

Лилав

Физически ефект
: Засилва метаболизма и води до намаляване на апетита. Също има успокояващо действие.

Лилавото е цветът на хората, които
: са креативни, чувствителни, артистични и винаги правят някакво впечатление.

Цветът може да ви подейства по много различни начини, защото всички хора имат индивидуални възприятия. Но много учени са доказали, че те имат силно влияние върху всеки човек и спомагат за лекуването на множество заболявания.