Страхувате ли се от игли, тесни пространства, насекоми или пък влечуги? А знаехте ли, че има хора, които се страхуват от огледала, къпане и цветя? И освен това всички страхове на хората си имат научни наименования и са класифицирани като фобии. Ето и най-странните от тях.

Спектрофобия или Ейзоптрофобия

И двете наименования означават едно и също – болезнен страх от огледала и страх да се види собственото отражение. Психолозите обясняват този вид фобия със страха от себепознанието и ексхибиционизма. По дефиниция може да се добави, че това е и страх от това да видим собствения си образ „актуализиран”.

Аблутофобия

Колкото и странно да звучи някои хора се страхуват от къпането и миенето. И да, техният страх е идентифициран като фобия – аблутофобия. Най-често се проявява при деца и жени (по-рядко при мъже), които са изключително емоционални натури. В повечето случаи придобиването на страх към къпане е следствие от лошо изживяване в миналото, или поредица от такива, които са оставили някакъв вид травма. Аблутофобията не трябва да се бърка с хидрофобията, което е страх от водата.

Антофобия

Обичате цветята? Има някои хора, които не са особени привърженици на тези представители на флората. Дори изпитват страх от цветята. Тяхната фобия е наречена антофобия. Изпитват тревожност и неспокойство само при мисълта за някакъв вид цветя. Някои видове цветя могат да породят страх само с някои от своите части като например стъбла или листа.

Хорофобия

Танците и танцуването са неизменна част от нашия живот. Много хора изразяват най-добре себе си именно чрез танца. Хорофобията е постоянен страх от танците и танцуването. Да, има и такива хора, които не само не обичат да танцуват, а и се страхуват от самото действие. Страхуват се да танцуват с половинката си, изпитват страх да танцуват и сами. Страдащите от фобията най-често си мислят, че това да вилнеят из клубовете не е тяхната стихия, но всъщност не осъзнават, че изпитват страх. Най-често осъзнават този факт, когато дойде моментът на тяхната сватба, и искат не искат трябва да открият дансинга.

Фобофобия

Фобофобията е специфичен вид страх… страх от фобия или фобии, или страх от възможен страх. Тя се появява след стресови ситуации и/или фобия, която човек е изживял в минал период. Хората, страдащи от фобофобия, изпитват нещо средно между тревожност и паника. Този вид фобия не е често срещана в сравнение с други, но може да е ключ към тяхното разгадаване и преодоляване.

И към тези странности можем да добавим и още няколко реално съществуващи: страх от числото 666, страх от обаждания и водене на разговори по телефона, и страх от това да останеш без мобилна връзка, интернет или смартфон.