Макар и малко екзотичен за България зеленчук, аспержата заслужава почетно място в менюто му. Той ще ви спечели не само с добрия си вкус, но и с безбройните лечебни свойства, които несъмнено ще ви впечатлят.

1. Аспержите са богати на хранителни вещества

Аспержите са изключително богати на фибри, фолиева киселина, витамини A, E, C и К. Също така съдържат хром – минералът, който стимулира производството на инсулин, което го прави удачен избор и за диабетиците.

2. Могат да ви помогнат да се отървете от наднорменото тегло

Един филиз от растението съдържа само 3 калории. Не звучи ли невероятно? Именно по тази причина аспержите са перфектни за моментите, в които сте решили, че трябва да се отървете от някое килце.

3. Предотвратяват появата на ракови заболявания

Аспержите са богат източник на един от най-мощните клетъчни антиоксиданти – глутатионът. Доказано е, че той не само забавя процеса на стареене и поддържа имунната система, но и не допуска попадането на канцерогени в организма.

4. Аспержите са органично чисти

Поради славата си на едни от най-бързо развиващите се пролетни зеленчуци, употребата на пестициди при отглеждането на аспержите е почти нулева.

5. Натурален афродизиак

Макар и да са нужни още изследвания в областта, аспержите са смятани за натурален афродизиак, който не само подобрява сексуалната активност, но и спомага при зачеване.