Времето на ледената сладка съблазън е в разгара си! Летните горещини наближават, а заедно с тях и жаждата ни за... СЛАДОЛЕД! Не се притеснявайте за обиколката си, защото от сладоледа не се пълнее. Е, разбира се, ако не прекалявате с него. Така че, мили дами, настанете се удобно пред монитора и се запознайте с петте неочаквани ползи от консумацията на сладолед:

Чудесен източник на витамини

Знаете ли, че сладоледът съдържа много витамини? Тук са и витамин А, и витамин В6, и В12, и ватимините С, Д и Е. От особено значение обаче е наличието на витамин К, известен със свойството си да предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

Намалява риска от рак

Сред най-големите ползи на сладоледа е съдържанието му на калций. Проучвания сочат, че приемът на оптимално количество калций помага за предотвратяването на различни видове рак.

Доставя на организма енергия

Не забравяйте, че ако сте гладни, един сладолед е достатъчен, за да ви достави чувство на ситост и да необходимата енергия. Високата си хранителна стойност сладоледът дължи на  въглехидратите, мазнините и протеините, които от своя страна помагат на хората с твърде ниско тегло да наддадат на килограми. 

Прави ни по-умни, спокойни и весели

Похапването на ледената сладост помага при изработването на серотонин – хормон на щастието, който от своя страна намалява нивата на стрес в организма. Той е направен от мляко, което съдържа L-триптофан – много ефектен натурален транквилант, който е естествено успокоително и облекчава нервната система. Това е и причина консумацията на сладолед да помага при случаите на безсъние.

Предпазва от остеопороза

Благодарение на млякото сладоледът съдържа и значимо количество калций и фосфор. Това помага в изграждането и поддържането на здрави кости, а оттам и в предпазването на костни заболявания. Освен това според последни изследвания, калцият намалява опасността от образуване на камъни в бъбреците.