Куркумата, основната подправка в кърито, е може би най-мощната билка на планетата в борбата и в потенциалното обръщане на редица болести. Билката има толкова много лечебни свойства, че в момента са публикувани над 10 301 свързани статии, доказващи нейните многобройни ползи, както и на известното лечебно съединение, което се намира в куркумата – куркумин.

Това поставя куркумата на върха в списъка като една от най-често споменаваните билки с лечебни свойства в цялата наука. Следващите най-популярни изследвани билки са чесън, канела, женшен, джинджифил и млечен бодил.

От над 10 000 проучвания, отнасящи се до основната съставка в куркумата – куркумин, най-интересното е, че когато тя се сравнява с конвенционалната медицина, нейните ползи са равни на ползите от голям брой фармацевтични лекарства.

Редица проучвания дори доказват, че използването на куркума на таблетки е по-изгодно, спрямо използването на някои лекарства, отпускани по лекарско предписание, взимайки се предвид евентуални странични ефекти от тяхната употреба и цена. Фитнес инструкторът Станимир Михов хвърля интересна светлина върху лечебните свойства на куркумата и за какво лечение може да намери приложение.

1. Куркума за отслабване

Използването на куркума за отслабване може да помогне да се предотврати натрупването на килограми и да се контролират нивата на кръвната захар. За да е наистина ефективна, тя обаче трябва да се използва като част от пълна програма за отслабване, която включва здравословно хранене и упражнения.

Проучвания показват, че куркумата и нейната биоактивна съставка, куркуминът, могат да помогнат да се предотврати образуването на зрели мастни клетки и да се намали честота на заболявания, свързани със затлъстяване и наднормено тегло.

Въпреки че изследвания доказват ползата на куркумата при отслабване, най-голяма част от проучванията са направени върху животни. Изследванията на ефектите от куркумин за загуба на тегло при хора продължават.

Нараства интересът към използването на хранителни добавки с куркума при диети за загуба на тегло заради редица онлайн доклади, които показват, че този естествен екстракт може да има сериозни положителни ефекти. Подобно на много заболявания, затлъстяването се характеризира с усилени възпалителни процеси в организма.

Активната съставка на куркумата, доказано модулира голямо разнообразие от клетъчни функции, за да редуцира вредните възпалителни процеси. Проблем, който се наблюдава при използването на куркума е, че тя съдържа средно между 2 и 7% активно вещество куркумин. Хранителни добавки с куркумин са на разположение и съдържат значително по-високи концентрации (над 10 пъти тези на подправката).

Накратко: Самостоятелно увеличаване на приема на куркума не е ефективна стратегия за отслабване, но може да спомогне значително за облекчаване на редица състояния и симптоми, свързващи се с покачване на нежелани килограми и затлъстяване. Куркумата като подправка има слабо изразена потентност заради ниския процент активно вещество (2-7%), спрямо много таблетни форми (над 10 пъти повече куркумин).

2. Куркумата съдържа биоактивни съединения с мощни свойства за лечение

Куркума е подправката, която дава жълтия цвят на кърито. Използва се в Индия от хиляди години и като лечебна билка, заради съединения, които се наричат куркуминоиди. Най-важният и широко изследван от тях е куркуминът. Той има мощни противовъзпалителни свойства и е много силен антиоксидант. Както беше споменато, съдържанието на куркумин в куркумата не е толкова високо – около 2-7% от теглото.

Повечето от проучванията, които са доказали положителните ефекти от билката, използват екстракти от куркума, които съдържат предимно куркумин. Дозите в проучванията обикновено надвишават 1 грам дневно. Би било много трудно да се достигнат тези нива само с помощта на куркума като подправка към храната.

Ето защо, ако искате да изпитате пълните ползи на билката, трябва да се насочите към екстракт, съдържащ значителни количества куркумин. Още един минус на куркумата е слабата ѝ абсорбация в кръвта. Овкусяването на храненията с черен пипер ще повиши нивата на пиперин – естествено вещество, което доказано повишава абсорбацията на куркумина.

Куркуминът също е мастноразтворим, така че може да е добра идея да се приема с храна, богата на мазнини, за още по-добро усвояване от организма.

Накратко: Куркумата съдържа куркумин, вещество с мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Повечето проучвания използват екстракти от куркума, които са стандартизирани да включват големи количества куркумин, за да се извлекат максимални ползи от лечебната билка.

3. Куркуминът е естествено противовъзпалително съединение

Силните противовъзпалителни свойства на организма са от изключителна важност за здравето ни. Те помагат в борбата с чужди организми и имат роля в поправянето на щетите от тях. Без противовъзплалителни свойства, патогени като бактерии могат лесно да навредят на организма.

Смята се, че хроничното възпаление има основна роля в почти всички западни болести. Това включва сърдечни заболявания, рак, метаболитен синдром, болестта на Алцхаймер и различни дегенеративни състояния.

Следователно всичко, което може да помогне за борба с хроничното възпаление, е от потенциално значение за предотвратяването и дори лечението на тези заболявания.

Оказва се, че куркуминът е силно противовъзпалителено средство. Tой е толкова мощен, че отговаря на ефективността на някои противовъзпалителни лекарства.

В няколко проучвания, неговата ефективност е сравнявана с противовъзпалителните фармацевтични лекарства, но без съпътстващите ги странични ефекти.

Накратко: Хроничното възпаление е известно, че допринася за много често срещани болести. Куркуминът може да инхибира много молекули, за които е известно, че играят важна роля във възпалението.

4. Куркумата драстично увеличава антиоксидантния капацитет на тялото

Оксидативното увреждане се смята за един от механизмите зад стареенето, но се свързва и с редица други заболявания. Свободните радикали взаимодействат с важни органични вещества, като мастни киселини, протеини или ДНК. Основната причина антиоксидантите да са толкова полезни е, че те защитават тялото ни от свободните радикали.

Куркуминът е мощен антиоксидант, който може да неутрализира вредните свободни радикали поради химическата си структура. В същото време, активното вещество в куркумата повишава собствените антиоксидантни ензими на тялото. По този начин куркуминът действа срещу свободните радикали по 2 различни начина: Блокира ги директно и стимулира антиоксидантните механизми на тялото.

Накратко: Куркуминът има мощни антиоксидантни свойства. Неутрализира свободните радикали, а след това стимулира собствените антиоксидантни ензими на организма.

5. Куркуминът подобрява мозъчната функция и намалява риска от мозъчни заболявания

Невроните са способни да образуват нови връзки, но в определени области на мозъка те също могат да се размножават и увеличават. Един от основните двигатели на този процес е невротрофичният фактор (BDNF), който е вид хормон на растежа, функциониращ в мозъка. Много често срещани мозъчни нарушения са свързани с понижени нива на този хормон. Някои от тях включват хронична депресия и болестта на Алцхаймер. Интересното е, че куркуминът може да увеличи мозъчните нива на BDNF. По този начин, екстракт от билката, може да е ефективен при забавяне или дори обръщане на много мозъчни заболявания и такива свързани с намалена мозъчна функция поради стареене.

Накратко: Куркуминът повишава нивата на мозъчния хормон BDNF, който стимулира растежа на нови неврони и се бори с различни дегенеративни процеси в мозъка.

6. Куркуминът намалява ефективно риска от сърдечни заболявания

Сърдечните заболявания са невероятно сложни и съществуват голям брой фактори, които допринасят за тях. Куркуминът може да помогне за обръщане на много стъпки в процеса на развитие на сърдечни заболявания. 

Основната полза на куркумина, когато става дума за здравето на сърцето, е подобряването на функцията на ендотела – лигавицата на кръвоносните съдове. Ендотелната дисфункция е основен двигател на сърдечните заболявания и включва неспособност да се регулира кръвното налягане, кръвосъсирването и други сходни фактори.

Едно проучване показва, че куркуминът може да е ефективен, колкото физически упражнения, а друго, че той работи по сходен начин като медикамента Аторвастатин.

Както беше споменато по-горе, лечебната билка има свойствата да намали възпалението и окисляването в организма, важни фактори при сърдечни заболявания.

Накратко: Куркуминът има благоприятен ефект върху няколко фактора, за които е известно, че играят роля при развитие на сърдечните заболявания. Той подобрява функцията на ендотела (лигавицата на кръвоносните съдове) и е мощен противовъзпалителен агент и антиоксидант.

7. Куркумата може да помогне за предотвратяване (дори лечение) на рака

Ракът е заболяване, характеризиращо се с неконтролируем растеж на клетките. Има много различни форми на рак, но те имат и общи свойства, някои от които изглеждат засегнати от суплементирането с куркумин.

Изследователи изучават куркумина като полезна билка при лечение на рак. Тя може да повлияе на растежа, развитието и разпространението на раковите заболявания на молекулярно ниво.

Проучванията показват, че активното вещество в куркумата може да намали ангиогенезата (растежа на нови кръвоносни съдове в туморите), метастази (разпространение на рак), както и да допринесе за смъртта на раковите клетки.

Може би куркуминът ще се използва заедно с конвенционалното лечение на рак един ден. Твърде рано е да се каже със сигурност, но изглежда обещаващо и това е интензивно проучвано през последните години.

Накратко: Куркуминът води до редица промени на молекулно ниво, които могат да помогнат за предотвратяване и дори лечение на рак.

Очаквайте продължение за ползите от куркумата, представени от фитнес инструктора Станимир Михов!