За радост на всички обожатели на дъхавата кадифена напитка има поне 10 причини да я предпочитаме горещо, без страх и угризения. Според последни научни изследвания се оказва, че кафената амброзия е не само наслада за сетивата, но и чудотворен лек. При това... приемана в по-големи количества...

1. Кафето намалява риска от рак на кожата

Хич не му мислете, ако сте забравили слънцезащитния крем. Достатъчно е, че сте се запасили с кафе! Скорошно изследване, проведено от специалисти в Бостън, е установило, че при хората, които пият кафе преди излагане на слънце, рискът от развитие на базално-клетъчен карцином - най-често срещаният тип на злокачествен тумор на кожата, е в пъти по-нисък. Учените смятат, че вината за това се крие именно в количеството кофеин в кафето.

2. Кафето намалява риска от рак на гърдата

Това се твърди в изследване, проведено от шведски учени. Според него жените в менопауза се възползват най-много от положителните ефекти на кафето. И сега, внимание – това се отнася и до онези по-млади дами, които консумират най-малко 5 чаши кафе на ден. Тъкмо при тях рискът от развитие на такъв карцином е с 57% по-нисък.

3. Кафето предпазва от диабет

Според последни проучвания, направени в Университета на Калифорния, консумацията на 4 чаши кафе дневно регулира нивото на някои хормони, виновници за появата на диабет тип 2.

4. Кафето предпазва от Алцхаймер

Проучване при хора на възраст между 65 и 88 години е достигнало до извода, че тези, които пиели повече кафе, проявили по-малко признаци на деменция и демонстрирали подчертано по-голяма степен на запазени умствени възможности. Причината за това се криела в кофеина и в консумацията на кафе поне 3 пъти на ден, твърдят учените.

5. Кафето предпазва от рак на дебелото черво

Екип от изследователи от Националния институт за превенция на рака в САЩ в продължение на 15 години провели изследване над група хора, които пиели 4-5 чаши кафе дневно. При тях били констатирани 15% по-нисък риск от развитие на този вид рак. Причината е антиоксидант, наречен метилпиридиниум, който се синтезира в кафето след изпичането му и е с доказано мощен ефект в борбата срещу рака на дебелото черво.

6. Кафето предпазва от рак на простатата

Екип от изследователи от Харвардския университет в САЩ твърди, че мъжете, които пият кафе, имат по-нисък риск от развитие на рак на простатата. Това е така, тъй като напитката оказва благоприятен ефект върху регулацията на захари и полови хормони, намиращи се в пряка връзка с рака на простатата.

7. Кафето предпазва от рак на маточната шийка

Този извод е в резултат на проучване, проведено в Министерството на здравеопазването в Япония. Изследователите проследили 54 000 жени на възраст между 40 и 69 години за период от 15 години. Резултатите показали, че при жените, които пиели редовно кафе рискът от развитие на рак на маточната шийка е с 60% по-нисък в сравнение с тези, които консумирали кафе два пъти седмично или по-малко.

8. Кафето предпазва от чернодробна цироза

Според учените това е факт, който се дължи на високата концентрация на антиоксиданти в кафето. Над 19 000 проучвания, свързани с влиянието върху човешкия организъм на кафето, стигат до извода, че най-малко две чаши кафе на ден са гаранция за 80% по-голяма защита от цироза на черния дроб.

9. Кафето гони депресията

доброто настроение и чувството за сигурност са правопропорционални на количеството консумирано кафе.Това твърди изследване, при което е анализирано поведението на 50 000 жени на възраст между 35 и 50 години. При тези, които пиели 2-3 чаши кафе на ден, рискът от прояви на депресия бил с 15 % по-нисък от тези, които консумирали по-малко или никакво кафе.

10. Кафето – гаранция за дълголетие

Проучване над 400 000 американци между 50 и 70 години установило, че хората, които пиели 2-3 чаши кафе дневно, през следващите 13 години показали 10% по-нисък ръст на смъртност. Явно тайната се крие в антиоксидантите в кафето, които успешно се борят със свободните радикали – виновниците за процесите на стареене.