Мегауспешната авторка на серията за Хари Потър - Джоан Роулинг, често е давана за пример как да си самотна майка, не винаги е началото на поредната трагична история.

Както е известно, Джоан започнала да пише книгите за най-известния млад магьосник, докато се грижила сама за малката си дъщеричка и преживявала на социални помощи. Пътят й към успеха е известен на всички.

Но може би не знаете, че писателката продължава да твори и новите й романи се радват на все така силен интерес и успех. Вероятно бихте предположили, че към днешна дата Роулинг се надява да е надраснала цялата истерия около факта, че е самотна майка и вече и се иска всички да забравят за него.

Точно обратното! Роулинг все още говори за дните си като самотен родител винаги, когато има възможност да го направи. Тя дори заяви, че се гордее с този момент от живота си повече, отколкото с каквото и и да било друго. И добавя, че винаги ще се чувства ангажирана със съдбата на други жени, които изпадат в нейното положение.

Първата книга за възрастни от Дж. К. Роулинг

Роулинг и първият й съпруг, телевизонният журналист Джордж Арантес, се развеждат около 13 месеца след като сключват брак. Тогава дъщеричката им - Джесика, остава на грижите на майка си.

По това време Роулинг е без работа и преживява на социални помощи, но не успява да получи такива и за дъщеря си, защото според властите "се справя прекалено добре". С други думи - бъдещата писателка се оказва наказана, защото е донякъде "компетентна", въпреки че няма кой да гледа Джесика, докато опитва да си намери работа. Майката на Роулинг не е сред живите, сестра й работи на пълен работен ден, а Джоан няма приятели или други роднини, живеещи наблизо.

 

8 успели жени, които някога са били уволнени

Роулинг си намира работа в местна църква, където се занимава с документация и "пише по малко". Най-голямото предимство на тази работа? Разрешават й да взима Джесика със себе си.

Писателката съзнателно избира работа за по-малко пари, отколкото може да изкарва - по този начин продължава да получава помощите, от които има нужда, за да оцелее. По този повод тя споделя, че по онова време се чувствала "абсолютно провалила се". Тя пише:

"Бях Самотен Родител и то Самотен Родител на Социални Помощи. Да приемеш помощи е почти толкова трудно, колкто и да се справяш с позора. Помня, че имаше една жена, която един ден посети църквата и говореше на висок глас зад гърба ми, наричайки ме Неомъжената Майка."

За щастие малкото помощ, която все пак получава, й позволява да напише с ярост и страст първата си книга за Хари Потър.

Рождените дни на някои от любимите ни литературни герои

Роулинг си спомня, че тогава всички около нея многократно й повтаряли, че няма никога да успее да си намери "истинска работа", затова тя сметнала, че да издаде книга ще е "по-лесно", отколкото да си намери работа.

Към днешна дата Роулинг не е забравила откъде идва и често прави кампании, за да е сигурна, че самотните майки получават всички облаги, от които се нуждаят и които правителството в родината й постоянно заплашва да отнеме.

Размисли от Джоан Роулинг

Не всяка жена е Роулинг, но повечето самотни майки никога не са си представяли, че един ден ще им се наложи да отглеждат сами децата си.

Писателката е пример за това какво могат да постигнат самотните майки, когато получат шанс да се докажат и не се отказват да правят това, което могат наистина добре.