За първи път в България и Източна Европа лекари от Медицински комплекс „Д-р Щерев“ извършиха уникална миниинвазивна операция на бебе в 28 г.с. от бременността. Заради диафрагмална херния специалистите вложиха балон-катетър в трахеята на плода. Тази животоспасяваща процедура позволи на белите дробове на бебето да се развият и то беше спасено веднага след неговото раждане. Това утвърди единствения по рода си специализиран център по фетална и пренатална медицина в Комплекса като един от най-значимите медицински центрове в страната.

Революционна вътреутробна операция е извършена в екип доц. Атанас Щерев, д-р Петя Чавеева и д-р Никола Персико от университетската болницата 'L. Mangiagalli', Милано, Италия. Международното сътрудничество е във връзка с непрестанния стремеж на екипа на доц. Щерев да въвежда в България и да развива революционни медицински практики.

Д-р Петя Чавеева

Нови технологии, нови възможности

Бъдещата майка е 41-годишна жена и очаква с нетърпение първото си дете. Тя преминава ултразвуков преглед за фетална мофология в 19 г.с. при д-р Виолета Стратиева, специалист по фетална медицина. Лекарката установява обаче, че бебето се развива с вродена диафрагмална херния. Аномалията представлява навлизане на коремни органи в гръдния кош през отвор в диафрагмата. В резултат се притискат белите дробове и това води до недостатъчно развитие на дихателната система на плода. Състоянието застрашава живота на бебето. Затова…

>>>

Случаят е поверен на лекарите от специализирания център по фетална и пренатална медицина в Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

През 28 г.с. от бременността на жената д-р Петя Чавеева и доц. Атанас Щерев, със съдействието на проф. Никола Персико от Университетската болница в Милано, извършват уникална за България интервенция. В трахеята на плода с помощта на миниинвазивен 3,3 мм фетоскоп, при постоянен ултразвуков контрол, те въвеждат подвижен балон, свързан с катетър. Лекарите достигнали със специализираното устройство до горната третина на трахеята, раздули балона и го освободили от катетъра. Операцията продължила 45 минути. По време на интервенцията майката била със спинална упойка и проследила манипулацията. Само седмица след интервенцията състоянието на плода значително се подобрило. Развитието на бебето позволило през 34 г.с. от бременността на жената, отново чрез миниинвазивна технология, балонът да бъде отстранен. Този уникален случай за България завършва с успешно раждане. Бебето се появява на бял свят благодарение на грижите на специалисти от няколко лечебни заведения. Случаят завършва с проведена оперативна корекция на диафрагмалната херния от д-р Цветко Георгиев, детски хирург.

„Потвърдихме убеждението, че екипната работа, която понякога обединява дори специалисти от различни медицински центрове, позволява и в България пациентите да получават медицински грижи на световно ниво. Освен на проф. Персико искам да благодаря за доброто сътрудничество на д-р Радка Масларска – неонатолог, и д-р Цветко Георгиев, детски хирург“, коментира д-р Петя Чавеева.