„Готова съм за Коледа, макар да изпращам малко по-трудна година – загубих много близки хора - казва Таня Тончева пред Ladyzone. - Но съм и щастлива, защото имам човек до себе си. Малката Кати е много доволна, както и Катето (Евро, б. а.) и Сашко (Александър Кадиев, б. а.), които много ме подкрепят и се обичаме. Толкова много обичам голямото Кате, чувствам я повече от майка!".

Който поне малко е усетил нрава на великолепната танцьорка, няма как да не признае колко мил, приветлив, усмихнат и добър човек е тя. А това, че Господ й е дал хубост, е неоспорим факт. С бившата половинка на Сашо Кадиев говорим минути преди с дъщеря й да тръгнат за детски рожден ден, затова и малкото Кате, което гордо носи името на баба си – актрисата Катерина Евро, през цялото време слуша разговора ни за идващата Коледа и макар за малко, се включва в него, защото очаква с нетърпение този празник. Таня споделя и най-любимата си рецепта, разказва за спомените, украсата, подаръците и топлината на Бъдни вечер и Коледа.

Снимка: Личен архив

Танче, професионално с какво се занимаваш в момента?
Върнах се към танците, което е много хубаво за мен, защото аз съм артист - от 7-годишна танцувам и това е нещото, което храни душата ми. На сцената се чувствам най-щастлива! Скоро танцувах на благотворителен бал, на който събрахме средства за жени, които не могат да имат дечица и се опитват да забременеят. Преди това имах още много други участия – с Калин Вельов направихме много хубав концерт, както и с Митко Лазаров... Доставя ми удоволствие да танцувам. Обмислям дали да не започна пак да преподавам, но времето ще покаже... А това, в което съм убедена, е, че животът трябва да продължи и че той е много по-хубав, когато всички ние се подкрепяме. И в нашето семейство е така!

Готова ли си за Коледа?
Да, готова съм за Коледа! Признавам, че малко ще е тъжна за мен, защото и мама, и брат ми вече ги няма... Но силно се надявам и вярвам, че те ще бъдат около мен и ще усещам присъствието им!

С малкото Кате украсихте ли дома за празника?
Оооо, повече от месец вече има настроение вкъщи, защото с Кати украсихме навсякъде. Тя се вълнува много, всеки ден слага подаръци под елхата, макар, за съжаление, вече да знае, че Дядо Коледа не съществува. Не знам откъде е научила, но непрекъснато повтаря: „Вие сте ми купили подаръците!” А онзи ден каза на баба си (Катето Евро, б. а.): „Това са дрехи, пак ти си ми ги купила, бабо!” (Смее се, б. а.)!

Снимка: Личен архив

А ти обичаш ли подаръците, подготви ли ги вече?
Много обичам подаръци, дори повече обичам да подарявам, отколкото да получавам. Тази Коледа с Катето и Сашко решихме да не си подаряваме, но не знам дали ще спазя уговорката (усмихва се, б. а.). Малкото Кате си е поръчала последен модел айфон и няма как да й го донесе Дядо Коледа сега (смее се, а през това време дъщеря й повтаря, че иска най-новия телефон, б. а.). Катето сега се чуди като няма Дядо Коледа, баща й дали ще иска да й купи този подарък!

А Кати приготвя ли подаръци и какви?
Оооо, разбира се! Кати създава индивидуални рисунки и много интересно е, че на всички, на които присъствам аз, съм изрисувана с голям корем. Но тя рисува всеки по свой собствен начин и винаги приготвя рисунки, като на всяка задължително пише: „За мама или за еди кой си с обич, от Кати”. И навсякъде рисува сърце – това е нейният подпис.

Кой подарък ти е останал като най-скъп на сърцето?
Ле-леее... Сашко винаги е бил много любвеобилен и винаги подарява с повод и без повод, и продължава да го прави, затова всички подаръци имат сантимент за мен и са ми любими. Може би, подаръците, които съм получавала от мама, са били най-мили...

Снимка: Личен архив

Вероятно и спомените ти от детството на тези празници са мили?
Разбира се! Ние бяхме много голяма фамилия, за съжаление почти всички си отидоха... Майка има още две сестри, татко – брат, който близо 40 години живее в Германия. Но за Коледа той винаги се прибираше в България, идваха и двете сестри на мама с децата си, баба, дядо... Спомените ми от тези празнични дни са една голяма маса, отрупана с храна, близките ми винаги пееха народни песни и стари градски, а дядо свиреше на мандолина... Беше много, много весело!

По-комерсиални ли станаха тези празници днес, въобще как смяташ, че се промениха с времето?
Не знам дали са станали по-комерсиални, за мен са по-тъжни, защото ги няма най-близките ми хора! Не съм усетила комерсиалност поне в нашата фамилия, както и в хората около мен. Те всички се вълнуват, с нетърпение очакват Коледа, обичат майките и бащите си. Нямам познати, които да държат на много скъпи подаръци, а само такива, които специално се прибират от чужбина, за да бъдат заедно с любимите си хора. Самата аз много обичам Коледа!

Снимка: Личен архив

Обичаш ли постната трапеза на Бъдни вечер?
Обичам я, разбира се, особено ако всичко на нея е приготвено от Катето (има предвид Катето Евро, смее се, б. а.). Тя много обича да прави постните манджи и да спазва всичко, както е. Подреждаме масата, запалваме камината, събираме се всички. Наблюдавам колко нетърпелива е и Кати, която все пита – кога е Коледа, колко дни остават...?

Малкото Кате ще ти е отмяна в кухнята, защото готви много хубаво!
Тя готви прекрасно и не го прави насила, а с желание и интерес! Може да прави рапани, супи, различни кексове, вкусни неща с тиква и какво ли още не готви с баба си. Сега прави поредна порция коледни сладки, защото още от миналия месец е започнала да ги оцветява. Много помага в кухнята на баба си и като я попиташ – каква иска да стане, казва: „Певица и готвачка!”. А танците на майка й ги няма никъде в плановете й, но по-добре да наблегнем на пеенето (смее се, б. а.)! И още нещо, но нека тя да ти го каже.

Таня: Кате, чия музика обичаш да слушаш на Коледа? „Песните на Майкъл Бубле!” – отговаря на мига малката хубавица.

За теб на какво ухае Коледа?
Коледа ухае на уют, на семейство, на добро настроение, на огън и топлина... Много е хубав този празник!
И накрая сподели своя любима рецепта. Ей тази, която е с карфиол и синьо сирене, ми е много любима!

Печен карфиол със сос от синьо сирене

За 8 порции като предястие или 4 порции като леко основно, придружено със зелени салати са необходими:

За карфиола:
• 2 средно големи глави карфиол, около 1 кг всяка
• зехтин
• сол и прясно смлян черен пипер

За соса от синьо сирене:
• 100 г горгонзола
• 100 г майонеза
• 120 г заквасена сметана
• 1 чаена лъжица сос уорчестър
• 2 чаени лъжици оризов оцет (или ябълков, или бял винен оцет)
• сол и прясно смлян черен пипер

За сервиране:
• оронени зърна от ½ нар
• 60 г тиквени семена, запечени в сух тиган за около минута, докато започнат да пукат

Снимка: Личен архив

Приготвяне на карфиола

  • Фурната се нагрява на 220ºC. Карфиолът се почиства от листата, кочанът се изрязва до основата, без да се издълбава.
  • Всяка глава се срязва на две равни части. От всяка част се отрязват по две филии с дебелина около 2 см.
  • Краищата, които остават от карфиола се заделят за друго приготвяне. Така от всеки карфиол ще има по 4 филии, които се подреждат в тава върху хартия за печене.
  • Намазват се обилно със зехтин от двете страни и се посоляват със сол и прясно смлян черен пипер.
  • Тавата се покрива с алуминиево фолио, слага се на средно ниво в предварително нагрятата фурна и карфиолът се задушава 10 минути. След това фолиото се отстранява и карфиолът се запича 15-20 минути. От долната страна трябва да е с приятен загар.
  • Обръщат се филиите карфиол от другата страна и се запичат още 10-12 минути, докато придобият златист цвят.

Приготвяне на соса от синьо сирене

Докато карфиолът се пече, се приготвя сосът. Всички продукти за него се смесват в кухненски робот и се смилат, докато се получи гладък гъст сос. Опитва се и ако има нужда, се подправя с още оцет, сол или черен пипер.
Сервиране

Карфиолът може да се сервира топъл или със стайна температура. Залива се със соса и се поръсва със зърната нар и тиквеното семе.

  • Светослав Иванов: За 2022 г. нямаме желания, имаме молитви
  • Как фермерите посрещнаха Коледа и как Цоньо празнува днес имения си ден
  • Радка Булман мечтае за ресторант в село Векилски: Искам да нахраня хората с истинска храна
  • Божана Кацарова с 5-степенно меню за Коледа: Семейство, трапеза, подаръци, украса, настроение
  • Вижте всички победители в конкурса "Магията на украсата"
  • Рене Емил от "40 седмици": Моята Коледа днес е приказна, шумна, романтична и най-вече споделена
  • Рая Пеева: Тази година аз ще приготвя седемте ястия за празничната трапеза вкъщи
  • Златимир Йочев: С дете, родено навръх Бъдни вечер, трябва да сътворим и детски рожден ден
  • Коледната рецепта на Мария Жекова от MasterChef – сарми с пуешко и трюфел
  • Чавдар от „Фермата“ ще приготви на Бъдни вечер трапеза за 17 души