Славена Вътова е жената с най-зашеметяващата усмивка, която познаваме. Днес Славена, която предстои да ни радва с присъствието си от екрана като част от журито на "България търси талант", ни гостува в темата "Рецепта за Коледа", за да ни потопи в коледната атмосфера на дома й.

Коледата в детските спомени
Коледа е любим мой празник! Когато бях малкa, тя означаваше нетърпеливо очакване на Дядо Коледа! Тя беше игра в снега, след която се прибирахме вкъщи премръзнали и бе цялата топлина, уют и аромат на нещо вкусно за ядене, което майка ми приготвяше за нас.  Сега, когато аз съм майка, се опитвам да правя така, че децата ни да обичат празника и да се вълнуват така, както е било (и все още е) при мен.

Празникът през особената 2020 година
Всяка Коледа е различна, защото носи отпечатъка на изминалата година. Обикновено това е моментът, в който си правим равносметка. Тази ни донесе доста повече предизвикателства за преодоляване и сме още по-благодарни за това, че сме здрави и сме заедно.

Украсата и традициите
Тази година украсихме още в края на ноември, а обикновено винаги “закъснявам” с нея и се случва към средата на декември. Обичам традициите и се старая вкъщи да ги спазваме... сега всичко е насочено към децата – коледни песни вкъщи, правене на сладки, питка, писма до Дядо Коледа. Писмата са в множествено число, защото почти всеки ден децата се сещат, че са забравили по нещо и се налага да пишем и изпращаме ново.

Съчетаването на майчинството и работата
Формулата е да нямаш формула, а да си адаптивен. Това, в което вярвам и се опитвам да прилагам, е да бъда концентрирана в случващото се сега, без да препускам напред или да се връщам назад.

Любимата рецепта
Традиционната коледна питка и торта с тиква и кестени - много любими на всички вкъщи!

Снимка: Личен архив

Сурова торта с крем от тиква и блат от кестени

Блат:
500 г кестени
150 г фурми
1 с.л. какао
4 с.л. разтопено какаово масло

Крем:
1 кг печена тиква
1 с.л. мед
4 с.л. кокосово разтопено масло
1 ч.л. канела

Украса:
Плодове, ядки, какаови зърна (всичко по избор)

Начин на приготвяне:
Прави се разрез с нож на всеки кестен. Слагат се в загрята на 180 градуса фурна за около 10 минути. Обръщат се и се пекат още толкова. След това се белят, слагаме ги в робот заедно с другите съставки за блата и след 2-3 минути имаме готова смес за блат. Разстиламе с пръсти във форма с отделящо се дъно с диаметър 20-22 см и оставяме за малко в хладилник.
Половината от тиквата (докато е топла) слагаме в робот. Върху нея слагаме кокосовото масло, канелата и меда. Отгоре допълваме с останалата тиква и пасираме. Разстиламе крема върху блата, украсяваме и връщаме в хладилника за поне 4-5 часа (най-добре цяла нощ). Добър апетит!

А това е рецептата за коледна питка:

Снимка: Личен архив

Снимка: Личен архив

  • Светослав Иванов: За 2022 г. нямаме желания, имаме молитви
  • Как фермерите посрещнаха Коледа и как Цоньо празнува днес имения си ден
  • Радка Булман мечтае за ресторант в село Векилски: Искам да нахраня хората с истинска храна
  • Божана Кацарова с 5-степенно меню за Коледа: Семейство, трапеза, подаръци, украса, настроение
  • Вижте всички победители в конкурса "Магията на украсата"
  • Рене Емил от "40 седмици": Моята Коледа днес е приказна, шумна, романтична и най-вече споделена
  • Рая Пеева: Тази година аз ще приготвя седемте ястия за празничната трапеза вкъщи
  • Златимир Йочев: С дете, родено навръх Бъдни вечер, трябва да сътворим и детски рожден ден
  • Таня Тончева: Готова съм за Коледа и предлагам любимо ястие с карфиол и синьо сирене
  • Коледната рецепта на Мария Жекова от MasterChef – сарми с пуешко и трюфел