Нели Хаджийска, водеща на „Търси се“

Къде ще бъдете на Великден?
Ще сме в движение през почивните дни, но точно на празника по традиция винаги сме на гости на майка ми. Ние сме голямо, шумно, весело, италианско семейство. Събираме се много хора, на големи трапези и настроението на този ден винаги е във връхна точка!

Боядисвате ли яйца?
Да, разбира се. Още докато бяхме само аз и съпруга ми, без деца, винаги сме боядисвали. Но откакто Тото, големият ни син, започна да се интересува, боядисването на яйцата е сред най-забавните неща у дома. Той държи лично сам да боядисва яйцата, да украсяваме къщата със зайчета и пиленца, избираме заедно украсата на къщата и на всички кошнички, които пълним с шарените яйчица. Имаме си наш начин за боядисване с памук – взимаме по-голямо количество памук, разстила се като кърпичка и върху памука се пръскат от всички цветове – така се получава истинско пъстро и многоцветно яйце. На памука може да се сложи здравец или четирислистна детелина и така този форма остава бяла, а цялото яйце цветно.

Правите ли козунаци?
Вкъщи майсторът в кухнята е моят съпруг. Той меси погачи за Бъдни вечер, той прави и козунаците за Великден. Тази година и големият ми син изявява желание да се включи в месенето – дано се запали, защото любовта към кулинарията може да се случи още от тази най-ранна детска възраст. А аз ужасно харесвам мъже, които са царе в кухнята!

Готвите ли агнешко?
От близо три години почти не ям месо. Избрах този вегетариански начин на хранене по здравословни причини и вкъщи много рядко се готви месо. Истината е, че майка приготвя агнешкото съвършено и обикновено хапваме направо вечерта при тях. Аз съм фен на големите купи със свежи зелени салати, варени яйца и козунак – това вкусово е достатъчно за моя Великден!

Ходите ли на църква в събота вечерта?
Ние сме истински вярващи и ходим редовно на църква. Но откакто сме с малки деца, сега имаме бебче на 10 месеца, спестяваме нощното обикаляне... може би още малко като пораснат, ще ходим всички заедно!

Кой е най-хубавият ви Великден?
Всеки Великден е най-хубавият, но, откакто ги има децата, всеки ден е Великден!

Спазвате ли Великденския пост?
Аз постя през голяма част от годината. Често правя дни само на фрешове – по 3 или по 5 на месец, два пъти годишно оставам по 20 дни само на плодове, зеленчуци и ядки... за мен прочистването на организма е от изключително значение... Но не винаги дългият пост съвпада с църковния!

Слав Анастасов, гримьор

Моите отговори са само „Не“ (смее се). Не боядисвам яйца, не готвя агнешко, не ходя на църква, а Великдените винаги са идентични – обяд при баща ми, който живее в родния ми град.

Веселина Сариева, галерист

Къде ще бъдете на Великден?
Тъкмо се прибирам от Арт Брюксел и на Великден щастливо мога да съобщя, че съм в Пловдив, защото за мен все по-често лукс и почивка е да си бъда вкъщи. И така, с моите приятели и семейство ще посрещнем Великден заедно. Заедно – реално и преносно, защото за втора поредна година правим едно празнично парти ALL TOGETHER NOW, което събира всички пловдивчани, завърнали се в града за празниците, а и всички кандидат-пловдивчани, които стават все повече и повече напоследък. DJ на партито са бивши бармани от artnewscafe, които днес имат различни професии, но винаги остават свързани със средата на кафето и с това да ни запознават с новите музики, да пускат най-раздвижващата и повдигаща духа музика.

Боядисвате ли яйца?
Да, най-често в основните, традиционни цветове. Преди години се занимавах с това яйцата да бъдат специални, но днес смятам, че те трябва да бъдат в основните цветове, като преобладават червени, зелени и жълти – цветовете на Великден.

Правите ли козунаци?
Неее, но не пречи да се радвам на тези, които други са направили.

Готвите ли агнешко?
Не.

Ходите ли на църква в събота вечерта?
Ако има по-малко тълпа, за мен е много ценен този ритуал и занасянето на огъня вкъщи. Помня тези моменти от малка, когато ходих с баба ми в църквата Св. Петър и Павел в Пловдив. Последно присъствах на такава служба в униатската църква в Пловдив преди няколко години и определено я препоръчвам. Напоследък по-често посещавам службата в неделя сутрин, когато е по-спокойно.

Кой е най-хубавият ви Великден?
Голямо ровене във файловете ще падне (смее се).

Спазвате ли Великденския пост?
Не. Ако си ортодоксален християнин, какъвто съм аз, това е голяма отговорност и отдаденост, които в момента не смятам, че мога да поема. Зная, че има хора, които наричат ограничаването в менюто си пост, но за мен това не е Великденският пост, за който говорим.

Ива Екимова, PR експерт

Боядисвате ли яйца?
Да. Използвам памук, напоен с разноцветни бои.

Правите ли козунаци?
Не (смее се).

Готвите ли агнешко?
О, да! При това чудесно. Сервирам го с пресни картофки върху истински чим.

Ходите ли на църква в събота вечерта?
Да, въпреки че съм противник на верующите, които използват Великден и Цветница, за да засвидетелстват пред Бога изпостените си души. Предпочитам уединението на делничната църква.

Кой е най-хубавият ви Великден?
Всеки Великден е хубав. Природата ни предлага великолепие от цветове след дългото зимно сивовремие.

Спазвате ли Великденския пост?
Не. Днес Дара ме попита дали ще й се случи нещо лошо, ако яде месо преди Великден. Казах й, че за децата постът не е чак толкова строг.

Антония Йорданова, дизайнер

Къде ще бъдете на Великден?
Вкъщи. Не съм от хората, които пътуват на всяка цена по празници. Обичам да използвам подобен тип почивни дни, за да остана за малко у дома.

Боядисвате ли яйца?
Да. Ползвам техники от детството ми, които ми напомнят за близки хора, които вече не са сред нас. Обикновено ги завивам в памук и чакам да видя какво се е получило след случайната живопис на този подход.

Правите ли козунаци?
Не, нямам време и търпение, но татко е опитвал и харесвам аромата на печени вкусотии, така че вероятно и моят ред ще дойде и ще направя своите първи стъпки в козунакомесенето.

Готвите ли агнешко?
С готвенето също ме облекчават близките ми хора и най-вече мъжете! Както татко, така и приятелят ми готвят превъзходно и аз само дегустирам и се наслаждавам.

Ходите ли на църква в събота вечерта?
Не съм вярваща и не посещавам подобни масови прояви. А и да бях, не бих изразила вярата си по този начин.

Кой е най-хубавият ви Великден?
Има една тенденция да се случват някакви неприятни неща покрай този празник и се опитвам да съм по-спокойна и умерена във всичко в този период. Много хубав спомен имам от един Великден в Македония – бях на гости на любима приятелка и там празненствата наистина се усещат по различен начин. Беше страшно забавно и срещнах много нови хора!

Спазвате ли Великденския пост?
Не, защото не мога без месо.